ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Χερσόνησος, 15 Μαΐου  2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

 

Ο Δήμος Χερσονήσου, στα πλαίσια των πολιτικών του για τη Νεολαία και για τη Δια Βίου Μάθηση, συνεχίζει τις δράσεις του, που αφορούν:

- Την κατάρτιση των νέων για την ορθή διαχείριση πρωτοβουλιών και σχεδίων

- Την ενθάρρυνση ανάληψης πρωτοβουλιών από τους νέους

- Την ανάπτυξη ενδοδημοτικής συνεργασίας μεταξύ ενεργών ομάδων νέων και σωματείων κοινωνικό πολιτιστικού κυρίως χαρακτήρα με κοινό στόχο το τοπικό συμφέρον

- Την ανάπτυξη κινητικότητας των νέων στην Ευρώπη

- Την ενθάρρυνση συμμετοχής των νέων στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας

- Την ενθάρρυνση καλλιέργειας της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης, της ιδιότητας του ενεργού πολίτη.

 

Σε συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο. Κέντρο Νέων Ολυμπιακού Χωριού – System and G που λειτουργεί υπo την αιγίδα του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, στα πλαίσια της δράσης YOUTH ON THE MOVE, προσφέρουμε ένα εναλλακτικό πενθήμερο ενημέρωσης – πληροφόρησης για όλους τους νέους, στον Δήμο Χερσονήσου, προκειμένου να αξιοποιήσουν στη συνέχεια, το κύριο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά στους νέους της Ευρώπης με τίτλο «ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ».

 

Το κέντρο Νέων Ολυμπιακού Χωριού – System and G, λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού και δημιουργήθηκε για να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης σε νέους, δίνοντας προτεραιότητα σε νέους με λιγότερες ευκαιρίες. Σκοπός τους αποτελεί η ενημέρωση των νέων σχετικά με τις διάφορες ευκαιρίες για συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή προγράμματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο δίνοντας τους την ευκαιρία να αποκτήσουν νέα διεθνή εμπειρία και να ανακαλύψουν την αξία της πολυ-πολιτισμικής κοινωνίας στην Ευρώπη.

 

Η πρωτοβουλία νέων «Νέοι σε Κίνηση 2» είναι η ιδέα για ένα πρόγραμμα που σκοπεύει να φέρει την πληροφορία για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας (Νέα Γενιά σε Δράση-κυρίως Ευρωπαϊκή Εθελοντική Εργασία, Εράσμους και Λεονάρντο) σε μέρη τέτοια της Ελλάδας όπου η πληροφορία δύσκολα φτάνει στους νέους. Ξεκινώντας από την Αθήνα, οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία «Νέοι σε Κίνηση» θα επισκεφτούν 3 νησιωτικές περιοχές της Ελλάδος.

Στα Νότια της χώρας οι «Νέοι σε Κίνηση 2» θα επισκεφτούν την Κρήτη, στα Δυτικά την Λευκάδα και στα Βορειο-Ανατολικά την Θάσο. Η επιλογή των ακριτικών αυτών περιοχών δεν είναι τυχαία, καθώς λόγω των γεωγραφικών εμποδίων πολλοί από τους νέους που ζουν εκεί είναι νέοι με λιγότερες ευκαιρίες. Οι «Νέοι σε Κίνηση 2», δεν περιμένουν από τους νέους να τους βρουν , αλλά βρίσκουν εκείνοι τους νέους και τους ενημερώνουν για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας.

Η πρωτοβουλία «Νέοι σε Κίνηση 2 διαρκεί 5 μήνες (1 Μαίου - 1 Οκτωβρίου 2012). Το διάστημα αυτό σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου στην Κρήτη (16-20 Μαίου), θα ενημερώσουν τους νέους, για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας καθώς και πως μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά. Εθελοντισμός, Ανεργία των Νέων, Κοινωνικά Δικαιώματα, Διαφορετικότητα, Πολυ-πολιτισμική Ευρωπαϊκή Κοινωνία και Ευρωπαϊκή ταυτότητα αποτελούν τους βασικούς άξονες των δραστηριοτήτων της Πρωτοβουλίας «Νέοι σε Κίνηση 2».

Αυτό το Καλοκαίρι σε Κρήτη, Θάσο και Λευκάδα δίνουμε ραντεβού στις παραλίες. Έλα και κόψε Κίνηση! Μάθε για τα προγράμματα Νέα Γενιά σε Δράση και απέκτησε ένα πολύτιμο εργαλείο ενάντια της ανεργίας!

 

 

Το Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων Ενημέρωσης – Πληροφόρησης – Ενθάρρυνσης της Δράσης των νέων, στον Δήμο Χερσονήσου, έχει ως εξής:

16-20 Μαϊου 2012 μέσα από μία σειρά δράσεων η πληροφορία βρίσκει τους νέους στην Χερσόνησο. Έλα να κόψεις κίνηση!

 

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012: Beach Action 1

Θα σας βρούμε στην παραλία! Έλα να φτιάξουμε μαζί το μότο κατά της ανεργίας, να πληροφορηθείς για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας και να λάβεις μέρος σε ψαγμένους διαγωνισμούς με «δροσερά» δώρα.

 

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012: : Beach Action 2

Θα σας βρούμε στην παραλία. Έλα να φτιάξουμε μαζί το μότο κατά της ανεργίας, να πληροφορηθείς για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας και να λάβεις μέρος σε ψαγμένους διαγωνισμούς με «δροσερά» δώρα.

 

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 Ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: «Προγράμματα Κινητικότητας και ανεργία των Νέων»

 

Σάββατο 19 Μαΐου 2012. Beach Action 3

Θα σας βρούμε στην παραλία. Έλα να φτιάξουμε μαζί το μότο κατά της ανεργίας, να πληροφορηθείς για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας και να λάβεις μέρος σε ψαγμένους διαγωνισμούς με «δροσερά» δώρα.

 

Κυριακή 20 Μαΐου 2012 : Street Action στο κέντρο της Χερσονήσου. Ενημέρωση από εθελοντές που συμμετείχαν σε ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας, διανομή ενημερωτικού υλικού και ότι άλλο θέλεις να ξέρεις για τα  «Ευρωπαϊκά προγράμματα Κινητικότητας».

 

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου δήλωσε : «Η επένδυση στους νέους μας, αποτελεί επένδυση στο μέλλον. Μέσα από τις πολιτικές μας για τη Νεολαία στοχεύουμε κυρίως στο να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοεί την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους νέους, στη συμμετοχή τους στη δημόσια σφαίρα, στην δημιουργική τους έκφραση, στη διαχείριση της ανεργίας  και στην προώθηση στην απασχόληση.

Σαφώς, στις δραστηριότητες που οργανώνονται σε συνεργασία με τους νέους δημότες, οι έννοιες όπως δημιουργικότητα, πολιτισμός, τέχνη, φύση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, διαπολιτισμικός διάλογος, χαρά, ευρωπαϊκή συνείδηση, έρευνα, Δημοκρατία, Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενεργός συμμετοχή, ανεκτικότητα, ένταξη, πληροφόρηση, άτυπη εκπαίδευση και εθελοντισμός – αποτελούν λέξεις κλειδιά.

Θεωρούμε την ένταξη του Δήμου Χερσονήσου στο πρόγραμμα της System nd G μια σημαντική ευκαιρία για τους νέους μας ώστε για άλλη μια φορά να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που τους αφορούν και δοθείσης της ευκαιρίας, ευχαριστούμε την ομάδα νέων της System and G που θα βρίσκονται στον Δήμο Χερσονήσου για πέντε ημέρες, για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού. Συμμεριζόμαστε την πεποίθηση της System and G και  που υποστηρίζει πως η διεθνή εμπειρία, η πολιτιστική αλληλεπίδραση και η ανταλλαγή εμπειριών αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την προσωπική ανάπτυξη, καθώς διευρύνει σημαντικά τους ορίζοντες των νέων και τους ανοίγει νέες οδούς για το μέλλον.

Άλλωστε, η εμπειρία και η αξιολόγηση των νέων δημοτών μας, που συμμετείχαν σε προγράμματα ανταλλαγής στο εξωτερικό και η σύνδεση τους με τις πολιτικές μας για τη Δια Βίου Μάθηση, αποδεικνύει ακριβώς αυτό».