Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου -- Tαξιδεύοντας στην Ελλάδα με ήχο και εικόνα

Ένα πολύ όμορφο ταξίδι με ήχο και εικόνα πραγματοποίησε το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου την περασμένη Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

 

Η εκδήλωση ήταν απόλυτα ενταγμένη στο πνεύμα των Μουσικών Σχολείων, αφού από τον ιδρυτικό τους νόμο τα Σχολεία αυτά οφείλουν να καλλιεργούν και να προάγουν την παραδοσιακή μουσική. Τα παραδοσιακά σύνολα έπαιξαν, τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα υπήρχε προβολή βίντεο και σχολιασμός για την ιστορική, γεωγραφική και ηχητική φυσιογνωμία του κάθε τόπου. Η συναυλία αυτή εντάσσεται επίσης  στο πλαίσιο των δράσεων  του προγράμματος ΚΑ2 ERASMUS+ που υλοποιεί το Μουσικό Σχολείο τα έτη 2015-2017.

 

Τσαμπούνες, γκάιντες, φλογέρες ,λύρες, ταμπουράδες, νταιρέδες, εικόνες από την ευλογημένη ελληνική γη, οι φωνές των παιδιών και το γεμάτο ζωντάνια παίξιμό τους, συνέθεσαν μια υπέροχη ατμόσφαιρα μέσα στην όμορφη αίθουσα, που ευγενικά παραχώρησε ο πάντα αρωγός  Δήμος Ηρακλείου.

 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ. Ειρηναίος, ο οποίος στο τέλος απηύθυνε λόγια θερμά και γεμάτα αγάπη στους συντελεστές της βραδιάς.

 

Η εκδήλωση αυτή, γεμάτη φως και Ελλάδα, αφιερώθηκε από το Μουσικό Σχολείο σε έναν άνθρωπο, ο οποίος κομίζει το ελληνικό φως σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεκινώντας συμβολικά από τη θάλασσα του Αιγαίου και φτάνοντας ως τις πιο μακρινές θάλασσες :τον Ολυμπιονίκη Νίκο Κακλαμανάκη. Ο Ολυμπιονίκης είχε επισκεφθεί το Σχολείο λίγες ημέρες νωρίτερα, (με την υποστήριξη της σχολικής συμβούλου κας Λήδας Ζαμπετάκη), και η πρόσκλησή του στην εκδήλωση ήταν ένα ελάχιστο αντίδωρο σε όσα γενναιόδωρα πρόσφερε στα παιδιά.. Η παρουσία του στην εκδήλωση, η στάση του, τα λόγια του, οι μαντινάδες που έπαιξαν και τραγούδησαν γι αυτόν οι μαθητές, θα μείνουν χαραγμένα στην ιστορία του Σχολείου με πολύ φωτεινά γράμματα. Για άλλη μια φορά το Μουσικό Σχολείο του εκφράζει την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του.