Χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα η πληρωμή αναδόχων συγχρηματοδοτούμενων έργων

Χερσόνησος, 19 Δεκεμβρίου  2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: Χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα η πληρωμή αναδόχων συγχρηματοδοτούμενων έργων


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πρόταση έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία αναστέλλεται η υποχρέωση των αναδόχων δημοσίων έργων να προσκομίσουν φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλής προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή τους.

 

Δεν αποτελεί πλέον έκπληξη το γεγονός, ότι σ’ αυτή τη χώρα, κατά κόρο, νομοθετεί πλέον το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η επιχειρούμενη ρύθμιση αποτελεί πρόκληση και παραβιάζει βασικές συνταγματικές διατάξεις. Οι αρχές της χρηστής διοίκησης και τις ασφάλειας του δικαίου υφίστανται κατάφωρη παραβίαση. Αποτελεί μέγιστη πρόκληση, όταν ο λαός στενάζει και οι χαμηλές τάξεις καλούνται να επιβαρυνθούν υπέρμετρα, να υπάρχουν τέτοιες ρυθμίσεις. Έρχεται, επίσημα, το κράτος να επιβραβεύσει την ασυνέπεια και τη φοροδιαφυγή. Είναι γνωστό, πλέον, στους πάντες, ότι οι «εθνικοί» εργολάβοι οφείλουν πολλαπλάσια στο κράτος, από αυτά που δικαιούνται να εισπράξουν από τα εκτελούμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

 

Την ίδια στιγμή οι οριζόντιες και μονόπλευρες περικοπές στους συνταξιούχους και μισθωτούς δε βρίσκουν ηθικό έρεισμα. Με κάθε άνεση αυθαίρετα παρακρατούνται από την Κυβέρνηση θεσμοθετημένοι πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οδηγώντας την στην απραξία και την αδράνεια εις βάρος της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

 

Οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε. Κοινωνία, Πολιτικά Κόμματα και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την ίδια στιγμή που μικροεπιχειρηματίες και εκπρόσωποι ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ της Αυτοδιοίκησης, διώκονται ποινικά για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, εξ αιτίας αντικειμενικής αδυναμίας, το επίσημο κράτος, με πρωτοβουλία του, αναστέλλει την είσπραξη μεγάλων χρηματικών ποσών που οφείλουν στο Δημόσιο οι μεγαλοεργολάβοι και πλήττει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Η επίκληση της ανάγκης επιτάχυνσης της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και η τόνωση της ρευστότητας της αγοράς δε δικαιολογούν και ούτε νομιμοποιούν αυτή την προκλητική ρύθμιση!