Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ 2011

Χερσόνησος, 31 Δεκεμβρίου 2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2011 για το Μόνιμο Πληθυσμό της Χώρας


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε, στις 28/12/2012, ότι ο Μόνιμος Πληθυσμός της χώρας, όπως αυτός προέκυψε από την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 ανήλθε, σε 10.815.197 άτομα. Ο Μόνιμος Πληθυσμός αφορά τον αριθμό ατόμων που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα και οικισμό της χώρας. Στο Μόνιμο Πληθυσμό περιλαμβάνονται όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας (ελληνικής ή άλλης χώρας), τα οποία κατά την Απογραφή Πληθυσμού 2011 δήλωσαν τόπο συνήθους διαμονής τους εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

 

Ο Δήμος Χερσονήσου, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα συγκεντρώνει 26.717 μόνιμους κατοίκους και κατατάσσεται κατά σειρά δεύτερος Δήμος στο Νομό Ηρακλείου.

 

Τα αποτελέσματα για τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού Ηρακλείου είναι:

 

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ     16.692

ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ                               5.563

ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ                           15.632

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ                        173.993

ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ                        24.864

ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ               17.563

ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ                              24.466

 

Τα αποτελέσματα για τον De facto Πληθυσμό (πραγματικό) θα ανακοινωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, ενώ αναλυτικά αποτελέσματα για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου Πληθυσμού θα γίνονται διαθέσιμα σταδιακά εντός του 2013 αμέσως μόλις ολοκληρώνονται οι σχετικοί έλεγχοι.

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης είπε: «Μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση λόγω αντικειμενικών δυσχερειών η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα επίσημα στοιχεία του Μόνιμου Πληθυσμού της χώρας, όπως προέκυψαν από την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, οικονομίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ποιοτική και ποσοτική διάσταση για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου Πληθυσμού, είναι χρήσιμη για τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των Δήμων. Ο προγραμματισμός της ΕΛΣΤΑΤ για την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων της απογραφής αναφορικά και με τον De facto (πραγματικό) πληθυσμό πρέπει να ολοκληρωθεί το Α’ τρίμηνο του 2013, προκειμένου τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών & Εσωτερικών να τον χρησιμοποιήσουν ως βάση για την κατανομή των θεσμοθετημένων πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.»