Εορτασμός για την 72η επέτειο της Μάχης του Κοψά

 

 

 

Χερσόνησος, 20 Μαΐου 2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: Εορτασμός για την 72η επέτειο της Μάχης του Κοψά


Ο εορτασμός για την 72η επέτειο της μάχης του Κοψά (Μάχη Κρήτης - Μάιος 1941) πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013 στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία Ανωπόλεως, της ομώνυμης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Χερσονήσου.

Τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμανδρίτη Μεθόδιου Βερνιδάκη, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμός από τον δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη και πανηγυρική ομιλία από τον κ. Αντώνη Σανουδάκη, Ιστορικό – Συγγραφέα, με θέμα: “Η Μάχη του Κοψά και η Συμμετοχή των Γυναικών”.

Στον χώρο εκτίθεται φωτογραφικό υλικό από τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ανωπόλεως, η Ενορία Ταξιαρχών Ανωπόλεως και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουρνών.

 

Στην ομιλία του ο κ. Α. Σανουδάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε:

« … Από τους τρεις τομείς της Μάχης της Κρήτης, ο τομέας Ηρακλείου έχει μια επιπλέον ιδιαιτερότητα, σε σύγκριση με τους δύο άλλους και ιδιαιτέρως του Μάλεμε, όπου η μάχη χάθηκε από ολιγωρία ή κακούς χειρισμούς της Συμμαχικής ηγεσίας. Στον Ανατολικό τομέα και εδώ στον Κοψά οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές θα αποτύχουν του αντικειμενικού στόχου τους που ήταν το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το οποίο διοικούσαν οι Συμμαχικές δυνάμεις κι αυτό λόγω του ενωμένου ελληνικού στρατού και του σχεδόν άοπλου λαού που πολεμούσε από τις 20 έως τις 29 Μαΐου. Θα υποστούν δηλαδή την πρώτη τους ουσιαστική ήττα…»

« … Ο Δαφέρμος, ένας ηρωικός, αλλά ταυτόχρονα ζεστός, ωραίος άνθρωπος και αγωνιστής, αναφέρεται στη συμμετοχή των γυναικών στη μάχη της περιοχής: Ο Ρόλος των γυναικών ήτανε πολύ σοβαρότερος. Πρώτα-πρώτα δεν εμποδίζανε τον άντρα τους να πάει στον πόλεμο, δεν του λέγανε «μην πας». Δεύτερο, αυτές ζυμώνανε και τροφοδοτούσαν το στρατό που υπήρχε εκεί. Δεν είναι μικρό πράγμα, δηλαδή. Και πολλές φορές αρρωστημένες ακόμα γυναίκες αφήνανε τα παιδιά-ν-τος για να ζυμώσουνε και να δώσουνε ψωμί, να μαγειρέψουνε, προπάντων κρέατα για να μην έχουνε ζουμιά τα φαγητά, μόνο έτσι, κρέας βραστό.  Χρησιμοποιούντανε και ως νοσοκόμες. Γυναίκες, που ούτε ξέρανε καν τι θα πει περίθαλψη, και καταφέρνανε περίφημα το ρόλο του νοσοκόμου».


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που ήταν μαζική, διαβάστηκε χαιρετισμός του κ. Θεοδώρου Καλλίνου, επιζώντος και διοικητού του ενός από τους δύο λόχους, που έλαβαν μέρος στη Μάχη.