Τοποθέτηση φωτιστικών LED αστικού και οδικού φωτισμού του Δήμου Χερσονήσου

 

 

Χερσόνησος, 3 Ιουνίου 2013

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: Τοποθέτηση φωτιστικών LED αστικού και οδικού φωτισμού του Δήμου Χερσονήσου

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση των φωτιστικών LED αστικού και οδικού φωτισμού του Δήμου Χερσονήσου, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός περίπου δύο εβδομάδων. Η εργολαβία ανατέθηκε στην εταιρία ΔΟΛΑΨΑΚΗΣ ΑΤΕ αφού τον περασμένο Μάρτιο υπεγράφη σχετική σύμβαση για την προμήθεια και την τοποθέτηση των φωτιστικών  LED αστικού και οδικού φωτισμού του Δήμου Χερσονήσου.

 

Η χρηματοδότηση των φωτιστικών γίνεται από το Πράσινο Ταμείο του Υ.ΠΕ.ΚΑ. με το ποσό των 350.000 €.

 

Με το εν λόγω έργο υλοποιούνται δράσεις της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Δήμου Χερσονήσου, οι οποίες έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η συγκεκριμένη δράση προβλέπει την προμήθεια και τοποθέτηση ενεργειακών λαμπτήρων με συστήματα LED, σε μέρος του Αστικού  - Οδικού δικτύου Φωτισμού του Δήμου, με την οποία αναμένεται μείωση της κατανάλωσης κατά 68.51%  με την αντικατάσταση λαμπτήρων παλαιάς τεχνολογίας που υπάρχουν σήμερα.

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο σημείο που εκτελούνταν οι εργασίες τοποθέτηση,  δήλωσε: «Το όραμα του Δήμου Χερσονήσου, όπως αυτό καταγράφεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του για το 2011-2014, είναι η ανάδειξη του σε Οικονομικό, Τουριστικό & Πολιτιστικό πόλο ανάπτυξης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ως εκ τούτο,  ο Δήμος Χερσονήσου ενεργεί με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, το οποίο αποδεικνύεται εμπράκτως μέσα από το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα, όπου προβλέπονται σημαντικές δράσεις για το περιβάλλον, οι οποίες στοχεύουν στην εξασφάλιση ενός ιδανικότερου περιβάλλοντος στην περιοχή του Δήμου. 
 

 

Ο Δήμος Χερσονήσου είναι ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.  Φιλοξενεί το 1/3 των τουριστικών κλινών της Κρήτης και το 6,9 % των τουριστικών κλινών της Ελλάδας.  Η μαζική εισροή τουριστών και επαγγελματιών στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, επιφέρει μεγάλη αύξηση στην ενεργειακή ζήτηση και κατανάλωση.  Αυτό έχει σαν συνέπεια την υπέρμετρη αύξηση των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.  

 

Στρατηγικός στόχος της Δημοτικής Αρχής Χερσονήσου είναι να καταστήσει το Δήμο Χερσονήσου «πράσινο» Δήμο.

 

Η προτεινόμενη πράξη είναι σε πλήρη συμφωνία με τους στόχους που έχει θέσει ο Δήμος Χερσονήσου ως μέλος του «Συμφώνου των Δημάρχων» οι οποίοι προσβλέπουν σε ένα περιβάλλον με μειωμένους ρύπους αερίων του θερμοκηπίου και συγκεκριμένα:

  • Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 20%
  • Μείωση του εκπεμπόμενων αερίων του φαινομένου θερμοκηπίου κατά 20%.
  • Το 20% της ενεργειακής κατανάλωσης να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.»