ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Εργοστάσιο μηχανικής διαλογής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων, σχεδιάζει ο Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. Ο.Τ.Α., φορέας που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Χερσονήσου.

 

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 28 εκατ. ευρώ και η δυναμικότητα του θα καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου Χερσονήσου, και της 9ης Διαχειριστικής Ενότητας του ΠΕΣΔΑ Κρήτης μακροπρόθεσμα..

 

Το προτεινόμενο έργο θα ενσωματώσει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία στην ανάκτηση των υλικών από τα σύμμικτα απορρίμματα, η κυρίως μονάδα μηχανικής διαλογής θα αποτελείται από:

  • υπομονάδα ανάκτησης σιδηρούχων υλικών, μέσω μαγνητών
  • υπομονάδα διαχωρισμού οπτικού και βαλλιστικού για την ανάκτηση πλαστικών
  • υπομονάδα επαγωγικού διαχωρισμού για την ανάκτηση υλικών αλουμινίο.

 

 

Η μονάδα κομποστοποίησης θα σταθεροποιεί την οργανική ύλη και θα παράγει εδαφοβελτιωτικό υλικό σταθερής ποιότητας. Το σύστημα κομποστοποίησης αποτελείται από αντιδραστήρες με δυναμικό αερισμό, θα αποτελείται από δύο γραμμές, μία για το οργανικό που προέρχεται από σύμμικτα απορρίμματα και μία γραμμή προδιαλεγμένου οργανικόυ για την  παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ.

 

Όλη η διεργασία κομποστοποίησης θα ελέγχεται από κεντρικό σύστημα ελέγχου μέσω ειδικών αισθητήρων για τη ρύθμιση των παραμέτρων λειτουργίας.

 

Η μονάδα θα διαθέτει κατάλληλες διατάξεις απόσμησης - αποκονίωσης για την διασφάλιση των πλέον αυστηρών περιβαλλοντικών όρων

 

Το εργοστάσιο θα εκτρέπει τα ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία θα πωλούνται στην αγορά, ενώ το παραγόμενο κομπόστ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, υλικό επικάλυψης, υλικό αποκατάστασης λατομείων κλπ. Η υλοποίηση του έργου θα δημιουργήσει 60 νέες θέσεις εργασίας.