ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΝΕΩΝ, ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ, ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

«ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΝΕΩΝ, ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ, ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

 

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

 

Συνεχίζονται οι δράσεις των νέων στη Χερσόνησο (μετά την επιστροφή της ομάδας την 5η Μαίου από την Ατάλλεια της Τουρκίας), με σκοπό να οργανωθεί με τον καλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό, για την Ελλάδα, τρόπο το σχέδιο με τίτλο «ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», του οποίου την οργάνωση και τον συντονισμό, έχει η ομάδα νέων του Δήμου Χερσονήσου. Το σχέδιο ανταλλαγής νέων χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»

Πρόκειται για ένα διακρατικό σχέδιο στο οποίο συμμετέχουν νέοι από τις χώρες : Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία το θα υλοποιηθεί από 22 έως 28 Ιουνίου στον Δήμο Χερσονήσου ενώ έως και σήμερα βρίσκονται στη Χερσόνησο, στα πλαίσια προπαρασκευαστικής συνάντησης εργασίας, οι συντονιστές – αρχηγοί των ομάδων που προέρχονται από τις άλλες χώρες εταίρους. Οι νέοι προέρχονται από παράκτιους νότιους Δήμους της Ευρώπης, όπως είναι το Cagliari και το Palermo της Ιταλίας, το Setubal της Πορτογαλίας, το Saint Pere de Ribes της Ισπανίας αλλά και την τουριστική Αττάλεια της Τουρκίας και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον είναι ακόμα μεγαλύτερο εφόσον τους απασχολούν τα ζητήματα ανάπτυξης του τόπου και της κοινωνίας τους.

Για το λόγο αυτό, οι αντιπρόσωποι, είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη που τους συνάντησε στο γραφείο του στη Χερσόνησο. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα που αφορούν στις τοπικές πολιτικές για τους νέους, στη διαχείριση και στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των ακτών, στην τουριστική βιώσιμη ανάπτυξη και τα κοινωνικά ζητήματα. Συζητήθηκαν επίσης καλές πρακτικές που εφαρμόζουν οι Δήμοι και το πώς θα συνεχιστούν οι δράσης ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειριών.

Επιπρόσθετα, στα πλαίσια των εργασιών της συνάντησης που φιλοξενήθηκαν στα Δημαρχεία Γουβών και Χερσονήσου, οι νέοι είχαν τη δυνατότητα να εξετάσουν τα πρακτικά ζητήματα του σχεδίου καθώς επίσης, να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις γύρω από τα κοινά ζητήματα που τους απασχολούν και είναι η επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων, η ανεργία και η οικονομική κρίση, οι σπουδές και η κινητικότητα αλλά κυρίως ο διαπολιτισμικός διάλογος που είναι δυνατό να συμβάλει στην άμβλυνση των διαφορών, να ενθαρρύνει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία για ένα καλύτερο μέλλον. Οι εξελίξεις στην Ευρώπη, βεβαίως, αποτέλεσαν θέμα συζήτησης των νέων καθώς το μέλλον όλων των Ευρωπαίων πολιτών επηρεάζεται από αυτές.

Ευχάριστη έκπληξη για όλους αποτελεί το γεγονός ότι ο αντιπρόσωπος της ομάδας νέων που προέρχεται από την Αττάλεια της Τουρκίας, κ. Χαλίλ Γιαβούζ, προέρχεται από οικογένεια Κρητικών – Τούρκων που μετακινήθηκαν στην Αττάλεια κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Ο κ. Χαλίλ Γιαβούζ συγκίνησε την ομάδα καθώς αναφερόμενος στην οικογένεια του τόνισε την άσβεστη σχέση που έχουν με την παράδοση της Κρήτης που μετέφεραν και φυλάσσουν ως «κόρη οφθαλμού» στην καθημερινότητα τους, σε μια από τις κρητικές κοινότητες της Αττάλειας. Ο παππούς τους κ. Χαλίλ Γιαβούζ έχει καταγωγή από το Σύλαμο ενώ η γιαγιά του από την Ελιά του Δήμου Χερσονήσου όπου σήμερα έχει ζητήσει να συναντήσει τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου και κατοίκους.

Ο Δήμαρχος Ζαχαρίας Δοξαστάκης δήλωσε: «ο πολιτισμός πραγματικά βοηθά στο να δομηθεί ο διάλογος και η συνεργασία που είναι απαραίτητη, ειδικά μεταξύ των νέων που σήμερα βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για το μέλλον τους, εξαιτίας της κρίσης που γνωρίζει η Ευρώπη. Οι τοπικές πολιτικές του Δήμου Χερσονήσου για τους νέους βρίσκουν κάθε μέρα μεγαλύτερη ανταπόκριση και θέλω γι αυτό να συγχαρώ τους εθελοντές νέους που συμμερίζονται την αγωνία μας για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας. Ειδικά μέσα από τα διακρατικά προγράμματα  οι νέοι βιώνουν μια μοναδική εμπειρία μάθησης, υπευθυνότητας και γίνονται πιο ενεργοί πολίτες. Η έννοια της «ευρωπαϊκότητας» επίσης, είναι σημαντικό που αποτελεί πράγμα της προσοχής τους καθώς και η ίδια αυτή η έννοια αντιμετωπίζει κρίση που πρέπει να ξεπεραστεί ώστε να γίνει ο κοινός τόπος, η Ευρώπη, καλύτερος».