main img main img main img main img main img main img main img main img

Ξεκινά η ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου στη θέση "Κοψάς" της Δ.Κ. Ανώπολης

Ξεκινά η κατασκευή νέου κτιρίου για το δωδεκαθέσιο Δημοτικό Σχολείο και διθέσιο Νηπιαγωγείο Κοκκίνη Χάνι στην τοποθεσία «Κοψάς» της Δημοτικής Κοινότητας Ανωπόλης, μετά τη σχετική υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χερσονήσου και της αναδόχου εταιρείας «ΡΟΜΒΟΣ Α.Ε.», που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα νέα κτίρια του δημαρχείου στις Γούρνες, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη. «Ένα πάγιο αίτημα εικοσαετίας των κατοίκων του Βαθειανού Κάμπου - Κοκκίνη Χάνι και Ανώπολης υλοποιείται σήμερα», ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Χωροταξίας και Πολεοδομίας Δήμου Χερσονήσου, κ. Γιώργος Μεραμβελιωτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αρναουτάκη εκ μέρους και της τοπικής κοινωνίας και τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου για την κάλυψη των αναγκών σε σχολικές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή.

Στο εν λόγω συγκρότημα τεσσάρων κτιρίων συνολικού εμβαδού 4.200 τ.μ. δομημένου χώρου, περιλαμβάνονται εκτός των αιθουσών διδασκαλίας, εργαστήρια φυσικών επιστημών, πληροφορικής και ξένων γλωσσών, αίθουσα αισθητικής αγωγής, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με σκηνή και αποδυτήρια, κυλικείο, χώρος φαγητού, κουζίνα, γραφεία διδασκόντων, βιβλιοθήκη, μικρό ιατρείο, δύο ανοιχτά γήπεδα, καθώς και όλοι οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι. Επίσης, θα υπάρχει υπόγειο πάρκινγκ. Ο προαύλιος χώρος διαμορφώνεται σε επίπεδα με χωριστούς χώρους για τα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου - με παρτέρια, βρύσες, σκίαστρα, περιμετρική φύτευση και ελεύθερους χώρους. Όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι και για ΑΜΕΑ σύμφωνα με τη μελέτη προσβασιμότητας. Για το λόγο αυτό υπάρχουν και δύο ανελκυστήρες (ένας για το δημοτικό και ένας για το νηπιαγωγείο) και ειδικοί χώροι υγιεινής.

Τόσο ο σχεδιασμός του συγκροτήματος, όσο και οι επιλογές των υλικών και των διαφόρων στοιχείων του έγιναν με γνώμονα την καλή υγεία και άνεση των χρηστών. Επιπλέον οι σχεδιαστικές επιλογές σε όλα τα επίπεδα, τόσο οι λειτουργικές όσο και οι μορφολογικές, είχαν κύριο στόχο την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου, την προστασία του μικροκλίματος της περιοχής και το σεβασμό της τοπικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Όσον αφορά στην εγκατάσταση θέρμανσης – κλιματισμού, αυτή σχεδιάστηκε με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς τη χρησιμοποίηση υγρών καυσίμων. Για την θέρμανση χρησιμοποιούνται αντλίες θερμότητας σε συνδυασμό με fan-coils, ενώ στο κτίριο της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων και του εστιατόριου χρησιμοποιούνται δύο (2) κεντρικές κλιματιστικές μονάδες σε συνδυασμό με τις αντλίες θερμότητας Σε όλους τους χώρους υπάρχει σύστημα τεχνητού εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας που πληροί τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ. Στο φωτισμό χρησιμοποιούνται εξ’ ολοκλήρου φωτιστικά τύπου LED με σκοπό τόσο την εξοικονόμηση ενέργειας όσο και την ελαχιστοποίηση του κόστους συντήρησης. Τέλος, εκτός των συμβατικών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, όπως τα συστήματα πυρανίχνευσης και συναγερμού, δομημένης καλωδίωσης και μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, θα εγκατασταθεί πλήρες σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου σε πάνω από 500 σημεία των εγκαταστάσεων του κτιρίου (Building Management Sustem). Ενδεικτικά αναφέρουμε τη ρύθμιση των κινούμενων περσίδων στα ανοίγματα, τη χρήση τοπικών χειριστηρίων για την θέρμανση – κλιματισμό, τη χρήση αισθητήρων CO2, τη ρύθμιση του τεχνητού φωτισμού ανάλογα με τον εξωτερικό φωτισμό κλπ. Στόχος του σχεδιασμού αυτού του συστήματος το οποίο είναι επεκτάσιμο είναι το κτίριο να μπορέσει μελλοντικά με την προσθήκη και άλλων μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας (χρήση γεωθερμίας και συνδυασμός με τις υφιστάμενες Α.Θ., τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες κλπ.) να δύναται να χαρακτηριστεί ως κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (Zero Energy Building).

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3.143.943,31 ευρώ, συγχρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020.

copyright © Δήμος Χερσονήσου