main img main img main img main img main img main img main img main img

Με επιτυχία η πρώτη "Δράση Νεολαίας 2019" - πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών γυμνασίου Δήμου Χερσονήσου και Δήμου Μπινζ, Γερμανία

Με μια μικρή δόση συγκίνησης αλλά με πολύ ενθουσιασμό, όπως άλλωστε επιβάλλει το νεαρό της ηλικίας, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο δημοτικό κατάστημα στο Λιμάνι Χερσονήσου, η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση της πρώτης «Δράσης Νεολαίας 2019», του προγράμματος ανταλλαγής νέων (μαθητών γυμνασίου) Δήμου Χερσονήσου με το Δήμο Binz της Γερμανίας.

 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτής της δράσης πραγματοποιήθηκε πενθήμερη επίσκεψη (24 – 29 Μαρτίου) δέκα Γερμανών μαθητών/μαθητριών με τη συνοδεία δύο καθηγητών, οι οποίοι συναντήθηκαν με δέκα Έλληνες μαθητές/μαθήτριες από το Δήμο Χερσονήσου και πραγματοποίησαν από κοινού μια σειρά επισκέψεων σε σημαντικά αξιοθέατα  του τόπου (παρέλαση 25ης Μαρτίου στις Γούρνες, Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά, αρχαιολογικός χώρος Κνωσού, φράγμα Αποσελέμη), σε θεματικά πάρκα (Ενυδρείο Κρήτης- CRETΑquarium και Dinosauria Park) και round trip σε Μοχό – Κράσι – Κερά – Γωνιές - Γκουβερνιώτισσα – Χερσόνησο – Πισκοπιανό – Κουτουλουφάρι, προκειμένου να μοιραστούν νέες εμπειρίες και κοινές ανησυχίες και να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες. Η διακρατική συνεργασία επισφραγίστηκε με την παραγωγή πέντε mini video που αποτυπώνουν τις βιωματικές εμπειρίες της δράσης και τις ομορφιές του τόπου - με απώτερο στόχο τη συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών των μικτών ομάδων (τεσσάρων ατόμων έκαστη, δύο Ελλήνων και δύο Γερμανών) που εργάστηκαν για την παραγωγή τους.

 

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος, Γιάννης Μαστοράκης χαρακτήρισε τη βιωματική αυτή εμπειρία «ως ανεκτίμητη για τα παιδιά, καθώς έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο», συνεχάρη τους παρευρισκόμενους έλληνες γονείς για το ήθος και το πνεύμα συνεργασίας των παιδιών τους και τόνισε ότι  «μέσα από τέτοιες συναντήσεις νέων, ζητούμενο είναι η ουσιαστική γνωριμία και επικοινωνία των λαών και η εξάλειψη των προκαταλήψεων μέσα από την κατανόηση του άλλου, του φαινομενικά ξένου. Από τη μεριά μας, είναι χρήσιμο να δούμε τα θέματα από την οπτική γωνία των εφήβων και να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε σύγχρονες πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τους υπεύθυνους της δράσης κκ. Πόπη Αγγελή, δημοτική σύμβουλο, Λευτέρη Καλυκάκη, υπάλληλο ΙΔΟΧ Δήμου Χερσονήσου, Ευτυχία Ανδριανού, Τμήμα Προγραμματισμού και Δημήτρη Σωπίκη από το γραφείο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Αθήνα.

 

Στη συνέχεια, μετά την προβολή των video πήραν το λόγο τα παιδιά, τα οποία κατά κοινή ομολογία δήλωσαν ότι αρχικά δεν αισθάνονταν τόσο άνετα με τους αλλοεθνείς συνομηλίκους τους, όμως παραδέχτηκαν ότι χρειάστηκε ελάχιστος χρόνος και μια γερή δόση χορού και μουσικής για να ξεπεράσουν τη συστολή τους και να αφεθούν σε μια συναρπαστική γνωριμία που τα κάνει να αδημονούν για την επόμενη συνάντησή τους. Ειδικά οι φιλοξενούμενοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι που τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν την αυθεντική Κρήτη, τα χωριά της και την απίθανη κουζίνα της, αλλά και να καταλάβουν πόσο πραγματικά φιλόξενοι είναι οι άνθρωποι στο νησί. Παρόμοια αίσθηση αποκόμισαν και οι υπεύθυνοι Γερμανοί καθηγητές που δήλωσαν ότι αισθάνονται μεγάλο το βάρος της ευθύνης, να καταφέρουν να ανταποδώσουν  τη θαυμάσια φιλοξενία.

 

Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων υλοποιείται μεταξύ του Γυμνασίου «Έρνστ-Μόρτς-Άρντ» (Lehrer "Ernst-Moritz-Arndt-Gymnasium) και  του «Περιφερειακό Γυμνασίου Μπινζ» (Lehrer Regionalschule Binz) και των Γυμνασίων: Επισκοπής, Γουβών, Μαλίων, Λιμ. Χερσονήσου και Καλλιτεχνικού, μετά από έγκριση των Υπουργείων «Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας» της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και «Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» της Ελλάδας και με την υποστήριξη της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης». Η δεύτερη φάση ανταλλαγής νέων θα πραγματοποιηθεί τέλη Απριλίου με την επίσκεψη των Ελλήνων μαθητών στη Γερμανία. Για τις ανάγκες επικοινωνίας και διάχυσης της δράσης δημιουργήθηκαν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης: facebook: Hersonisos - Binz Youth Project 2019
instagram: hersonisos.binz.youth.project.

 

Στη χθεσινή εκδήλωση εκτός από τους γονείς που παρευρέθηκαν και χαρακτήρισαν εξαιρετική την πρωτοβουλία, παρόντες ήταν: ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Νίκος Αργυράκης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Απασχόλησης, Ευθύμιος Μουντράκης, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επής Προστασίας και Αλληλεγιτροπής και πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Γιάννης Ρουσάκης και ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Κοινωνικγύης, Αθανάσιος Καλαϊτζάκης.

 

copyright © Δήμος Χερσονήσου