main img main img main img main img main img main img main img main img

Φιλοξενία Εσθονών Δημάρχων

Επιτελείο από 26 δημάρχους και προέδρους Δημοτικών Συμβουλίων από την ανατολική Εσθονία (επαρχία Πέλβα) επισκέφθηκε το Δήμο Χερσονήσου με σκοπό την ενημέρωση και την απόκτηση τεχνογνωσίας για την οργανωτική δομή και λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Η επίσκεψή τους συνδέεται με τη διοικητική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης που η κεντρική κυβέρνηση στην Εσθονία προτίθεται σύντομα να πραγματοποιήσει, η οποία θα οδηγήσει σε δομικές αλλαγές και στη συγχώνευση δήμων.

Οι Εσθονοί αυτοδιοικητικοί  επισκέφθηκαν το δημαρχείο στη Χερσόνησο, όπου ο δήμαρχος, κ. Μαστοράκης τους παρουσίασε το προφίλ του κατεξοχήν τουριστικού Δήμου της Κρήτης, η γενική γραμματέας, κ. Νατάσσα Νηστικάκη παρουσίασε την οργανωτική – διοικητική δομή του Δήμου και τον τρόπο λειτουργίας του, ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΧ, κ. Μανώλης Κοσμαδάκης παρουσίασε τις δομές και τα έργα που υλοποιούνται από τη ΔΕΥΑΧ – με εκτενή αναφορά στο φράγμα Αποσελέμη - και ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε., κ. Βαρδής Φραγκιαδάκης παρουσίασε το παράδειγμα του Δήμου Χερσονήσου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ανέδειξε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται. Στο τέλος των παρουσιάσεων υπήρξε διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για θέματα της αυτοδιοίκησης, αλλά και για τον «Καλλικράτη», την τελευταία μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους πραγματοποιήθηκε ξενάγηση σε σημεία ενδιαφέροντος, στο Βιολογικό στις Γούβες, στα διυλιστήρια του φράγματος Αποσελέμη, στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου, επίσκεψη στο ενυδρείο Κρήτης Cretaquarium, στο μουσείο Λυχνοστάτης, στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων, στο λαογραφικό μουσείο Μοχού, στον 2500 ετών πλάτανο στο Κράσι, στο μοναστήρι της Κεράς και στη Μονή Γκουβερνιώτισσας στις Ποταμιές.

Οι Εσθονοί ευχαρίστησαν θερμά τη δημοτική αρχή της Χερσονήσου  για την εγκάρδια υποδοχή τους, ενώ εξέφρασαν την πεποίθησή τους για την επίτευξη συνεργασιών σε πολιτισμικό, τουριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

«Η επιλογή της Χερσονήσου από τους συναδέλφους Εσθονούς μας έδωσε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας που μας απασχολούν και να υπάρξει γόνιμη ανατροφοδότηση για τη λειτουργικότητα θεσμών και πρακτικών», δήλωσε ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης.

«Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις όπως μας είπαν και ελπίζουμε να γίνουν πρεσβευτές του τόπου μας. Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι με το πέρας της παραμονής τους οι Εσθονοί εξέφρασαν την επιθυμία τους να συσφιχθούν οι δεσμοί μεταξύ του δήμου μας και των εσθονικών δήμων, προσδοκούμε το καλύτερο και τους αποχαιρετούμε ως φίλους.»

 

copyright © Δήμος Χερσονήσου