ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΩΙΝΟΥ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΩΙΝΟΥ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
Στα πλαίσια διεξαγωγής της έρευνας με τίτλο «Διερεύνηση του ρόλου του τουρισμού στην παραγωγική δομή και οικονομία του Δήμου Χερσονήσου με βάση τη προσέγγιση των Περιφερειακών Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού», που διενεργείται κατ’ ανάθεση του Δήμου Χερσονήσου από το Εργαστήριο Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού (ΕΡΕΔΟΛΟΤ) του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών και με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή κ. Ζαχαράτο Γεράσιμο, ανακοινώνονται στοιχεία σε επίπεδο Δήμου Χερσονήσου αλλά και μια πρώτη εκτίμηση σε επίπεδο Περιφέρειας ως προς την κατανάλωση προϊόντων πρωινού σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Τα στοιχεία αφορούν σε δείκτες ημερήσιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης προϊόντων καθώς και στις συνολικές ζητούμενες ποσότητες στα πλαίσια παραγωγής και διάθεσης του πρωινού εντός των ξενοδοχειακών καταλυμάτων για περισσότερα από 30 ομάδες προϊόντων που περιέχουν πάνω από 300 επιμέρους προϊόντα.
Με τη χρήση των εν λόγω δεικτών εκτιμήθηκαν οι συνολικές ζητούμενες ποσότητες για τις ανάγκες παροχής του πρωινού σε επίπεδο Δήμου, αλλά και μια πρώτη εκτίμηση σε επίπεδο Περιφέρειας.
Από τα στοιχεία προκύπτουν ότι πρώτα σε κατανάλωση σε ό,τι αφορά τις ομάδες προϊόντων που συνθέτουν το πρωινό των ξενοδοχείων βρίσκονται τα φρέσκα φρούτα με ημερήσια κατά κεφαλή κατανάλωση 209γρ., το γάλα (92γρ.) και τα φρέσκα λαχανικά (81γρ.). Έπονται είδη αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής, τα αλλαντικά, το γιαούρτι, τα τυριά, τα φρούτα κονσέρβας και οι συμπυκνωμένοι χυμοί. Ακολουθεί σχετικός πίνακας.
Πίνακας 1: Οι 10 ομάδες προϊόντων πρωινού με την μεγαλύτερη κατανάλωση
|
Μ.Μ |
Δείκτες Κατά Κεφαλήν Ημερήσιας Κατανάλωσης ανά ΠΡΩΙΝΟ |
Συνολική εκτιμώμενη ΕΤΗΣΙΑ κατανάλωση επί του Πρωινού |
%* |
||
Δήμος Χερσ/σου |
Περιφέρεια Κρήτης |
|||||
1 |
ΦΡΟΥΤΑ ΦΡΕΣΚΑ |
Κιλά |
0,209 |
1.308.394 |
3.825.278 |
25,6% |
2 |
ΓΑΛΑ |
Λίτρα |
0,092 |
577.146 |
1.687.368 |
11,3% |
3 |
ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΡΕΣΚΑ |
Κιλά |
0,081 |
509.379 |
1.489.244 |
10,0% |
4 |
ΨΩΜΙ -ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ - ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ |
Κιλά |
0,068 |
427.625 |
1.250.223 |
8,4% |
5 |
ΣΦΟΛΙΑΤΟΕΙΔΗ - ΠΙΤΕΣ-ΒΟΥΤΗΜΑΤΑ - ΚΕΙΚ - ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ |
Κιλά |
0,052 |
323.979 |
947.198 |
6,3% |
6 |
ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ |
Κιλά |
0,043 |
270.158 |
789.846 |
5,3% |
7 |
ΓΙΑΟΥΡΤΙ |
Κιλά/ Λίτρα |
0,040 |
249.198 |
728.567 |
4,9% |
8 |
ΤΥΡΙΑ |
Κιλά |
0,034 |
216.408 |
632.700 |
4,2% |
9 |
ΦΡΟΥΤΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑΣ |
Κιλά |
0,029 |
185.013 |
540.911 |
3,6% |
10 |
ΧΥΜΟΙ ΣΥΜΠΥ/ΜΕΝΟΙ |
Κιλά/ Λίτρα |
0,025 |
153.930 |
450.037 |
3,0% |
* Το % υποδηλώνει το μερίδιο της κατηγορίας επί της συνολικής κατανάλωσης προϊόντων πρωινού.
Ως προς τα επιμέρους 300 προϊόντα που συνθέτουν το πρωινό εντός των ξενοδοχειακών καταλυμάτων τα καρπούζια, το γάλα εβαπορέ, τα πορτοκάλια (βρώσιμα & χυμού) και οι ντομάτες εμφανίζουν την μεγαλύτερη κατανάλωση. Ακολουθεί σχετικός πίνακας.
Πίνακας 2: Τα 10 προϊόντα πρωινού με την μεγαλύτερη κατανάλωση
|
Μ.Μ |
Δείκτες Κατά Κεφαλήν Ημερήσιας Κατανάλωσης ανά ΠΡΩΙΝΟ |
Συνολική εκτιμώμενη ΕΤΗΣΙΑ κατανάλωση επί του Πρωινού |
%* |
||
Δήμος Χερσ/σου |
Περιφέρεια Κρήτης |
|||||
1 |
ΚΑΡΠΟΥΖI |
Κιλά |
0,083 |
517.831 |
1.513.953 |
10,1% |
2 |
ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ |
Λίτρα |
0,054 |
340.224 |
994.693 |
6,6% |
3 |
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ (βρώσιμα & χυμού) |
Κιλά |
0,047 |
292.336 |
854.686 |
5,7% |
4 |
ΝΤΟΜΑΤΕΣ |
Κιλά |
0,045 |
281.216 |
822.175 |
5,5% |
5 |
ΓΙΑΟΥΡΤΙ (ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ / ΕΔΕΣΜΑ / ΠΡΟΒΕΙΟ) |
Κιλά/ Λίτρα |
0,040 |
249.177 |
728.506 |
4,9% |
6 |
ΓΑΛΑ ΦΡΕΣΚΟ |
Λίτρα |
0,025 |
154.574 |
451.918 |
3,0% |
7 |
ΠΕΠΟΝΙΑ |
Κιλά |
0,020 |
123.665 |
361.554 |
2,4% |
8 |
ΜΠΕΙΚΟΝ |
Κιλά |
0,015 |
94.900 |
277.454 |
1,9% |
9 |
ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΦΡΕΣΚΑ |
Κιλά |
0,015 |
93.147 |
272.329 |
1,8% |
10 |
ΚΡΟΥΑΣΑΝ |
Κιλά |
0,015 |
91.874 |
268.606 |
1,8% |
* Το % υποδηλώνει το μερίδιο του προϊόντος επί της συνολικής κατανάλωσης προϊόντων πρωινού.
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι στα πλαίσια του πρωινού η συνολική ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται στα 816 γρ., ποσότητα που αντιστοιχεί σε ετήσια κατανάλωση από το σύνολο των τουριστών που ξεπερνά τους 5.000 τόνους σε προϊόντα πρωινού σε επίπεδο Δήμου, ενώ εκτιμάται ότι το αντίστοιχο μέγεθος σε επίπεδο Περιφέρειας αγγίζει του 15.000 τόνους. Εκτιμάται ότι το εν δυνάμει συνολικό όφελος για την τοπική οικονομία μέσα από την παραγωγή και διάθεση προϊόντων πρωινού στα ξενοδοχειακά καταλύματα του Δήμου Χερσονήσου κυμαίνεται μεταξύ 6,5 και 11,5 εκατομ. €, ενώ το αντίστοιχο όφελος σε επίπεδο περιφέρειας φτάνει τα 18,5 με 33 εκατομ. €.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν το μέγεθος της συνολικής ζητούμενης ποσότητας στα πλαίσια παραγωγής και διάθεσης του πρωινού εντός των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, παρέχοντας την αναγκαία πληροφόρηση για την χάραξη πολιτικών σύνδεσης της τουριστικής κατανάλωσης τόσο με τον πρωτογενή τομέα όσο και με τον τομέα της μεταποίησης προϊόντων.
Ανάλογη δομή με αυτήν των προϊόντων πρωινού θα παρουσιαστεί για το σύνολο των προϊόντων που καταναλώνονται εντός των ξενοδοχειακών μονάδων σε μεταγενέστερο στάδιο της έρευνας, η οποία θα περιλαμβάνει λίστα άνω των 2.000 προϊόντων.
Στο ακόλουθο αρχείο περιέχεται η πλήρης λίστα με τα 300 επιμέρους προϊόντα πρωινού, τους ημερήσιους κατά κεφαλήν δείκτες κατανάλωσης ανά προϊόν και οι ετήσιες ζητούμενες ποσότητες σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας.