Κοινή εισήγηση των Δήμων Χερσονήσου-Ηρακλείου-Μαλεβιζίου στο Διεθνές Συνέδριο για τη Γαλάζια Ανάπτυξη
Παρουσιάστηκε η κοινή εισήγηση των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, στο διεθνές συνέδριο για τη Γαλάζια Ανάπτυξη που ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στον Πειραιά και ολοκληρώνεται την Τετάρτη με θέμα: «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη μέσα από τη διάδραση γης-θάλασσας: διαστάσεις και προοπτικές γαλάζιας ανάπτυξης στην Ελλάδα». Το Συνέδριο διοργανώνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο που αποτελεί το Ελληνικό Εθνικό Σημείο Επαφής ESPON. Ο τίτλος της κοινής εισήγησης ήταν: «Πολιτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης σε Τοπικό και Διαδημοτικό Επίπεδο. Η περίπτωση των παράκτιων Δήμων Χερσονήσου – Ηρακλείου – Μαλεβιζίου», και παρουσιάστηκε από τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου, κ. Πέτρο Ινιωτάκη και τον αντιδήμαρχο Χερσονήσου, κ. Απόστολο Λουλουδάκη.
Η εισήγηση εστίασε στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που παρουσιάζουν οι τρεις παράκτιοι Δήμοι λόγω της γειτνίασης τους με τη θάλασσα, όπως η υψηλή ανάπτυξη που δημιουργεί προβλήματα υποδομής και υπηρεσιών, η υψηλή ανεργία, η καταστροφή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης, συμβάλλουσας και της κλιματικής αλλαγής, και η απώλεια οικονομικών πόρων και περιουσίας σε σημεία όπου η διάβρωση των ακτών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Τα βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα των τριών Δήμων εντοπίστηκαν στην υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, στην αστικοποίηση των ακτών, στη μείωση της εμπορικής αξίας και της παρεχόμενης αναψυχής των παραλιών λόγω ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας, στη μείωση των αποθεμάτων νερού και στην εκτεταμένη παράκτια διάβρωση.
Οι τρεις Δήμοι που συντονίζουν την κοινή τους δράση σε διαφορετικά επίπεδα (διαδημοτικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό) θα δημιουργήσουν κοινή ομάδα εργασίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Οι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι που έχει θέσει η ομάδα εργασίας ως προτεραιότητες είναι:
- Κατάρτιση διαχειριστικού σχεδίου για τον παράκτιο χώρο της βόρειας ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και αναζήτηση πόρων για την υλοποίηση των δράσεων του.
- Προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προστασία των ακτών από τη διάβρωση.
- Αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού.
- Προστασία του πολιτιστικού αποθέματος.
- Προστασία βιοποικιλότητας των υγροτόπων.
- Δημιουργία παρατηρητηρίου θαλάσσιου χώρου.