Συνεργασία Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και Δήμου Χερσονήσου
Στις 26 Ιανουαρίου 2015, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κ. Ιωάννης Λημνιός-Σεκέρης επισκέφθηκε το Δήμο Χερσονήσου και ενημέρωσε το δήμαρχο, κ. Γιάννη Μαστοράκη και την Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, κ. Δέσποινα Πλευράκη για τις δράσεις του Γραφείου Ελλάδας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Ο Δήμος Χερσονήσου ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για συνεργασία προς όφελος των μεταναστών και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων του Δήμου.
Άλλωστε, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στην Κρήτη είναι παρών σε όλα τα μεγάλα μεταναστευτικά γεγονότα, όπως στην έλευση 350 μεταναστών στα Χανιά τον Απρίλιο του 2014, στο ναυάγιο μεταξύ Μάλτας και Χανίων με θύματα 500 μετανάστες και έξι μόλις διασωθέντες και πρόσφατα στην έλευση 600 περίπου μεταναστών στην Ιεράπετρα.
Σε καθημερινή βάση το νέο Γραφείο του Οργανισμού στην Κρήτη, στο Ηράκλειο (οδός 1770 & Αποκορώνου, αρ. 24, 71220,) υποδέχεται και ενημερώνει τον μεταναστευτικό πληθυσμό για προγράμματα και επιλογές που παρέχει ο ΔΟΜ, καθώς και πολίτες που επιζητούν περισσότερη πληροφόρηση.
Αναλυτικά, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, του οποίου η Ελλάδα αποτελεί ιδρυτικό μέλος, είναι ένας Διακυβερνητικός Διεθνής Οργανισμός ο οποίος έχει ως εντολή την προώθηση της τακτικής και ανθρωπιστικής μετανάστευσης, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και τη συνεργασία με τα Κράτη Μέλη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προβλημάτων. Στη χώρα μας, η Αποστολή του ΔΟΜ λειτουργεί βάσει Σύμβασης που έχει υπογραφεί το 1952 μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ΔΟΜ (πρώην ΔΕΜΕ) και έχει ποικιλοτρόπως συνδράμει στη διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης από την εποχή της εθνικής μετανάστευσης των δεκαετιών ’50 και ’60, έως και σήμερα.
Από το 2010, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης – Γραφείο Ελλάδος σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υλοποιεί το Πρόγραμμα Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής. Επωφελούμενοι του Προγράμματος είναι υπήκοοι Τρίτων Χωρών, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα δίχως τα απαραίτητα έγγραφα και επιθυμούν να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σε συνεργασία με τις Αντιπροσωπευτικές Αρχές των Κρατών μεριμνά για την έκδοση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων, φροντίζει τις απαραίτητες διατυπώσεις με την Ελληνική Αστυνομία, ενώ προσφέρει σε κάθε επωφελούμενο ένα επίδομα επανεγκατάστασης (400 €), εξασφαλίζεται το εισιτήριο επιστροφής μέχρι τον τελικό προορισμό. Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη και για την επανένταξή τους στην χώρα επιστροφής με την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων, την τεχνική επιμόρφωση ή εκπαίδευση των επωφελουμένων· μία βοήθεια μέχρι 1500 € ανά άτομο.
Από το 2010 έχουν επιστρέψει πάνω από 23.000 υπήκοοι Τρίτων Χωρών στη χώρα καταγωγής τους, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης – Γραφείο Ελλάδας.
Ο Δήμος Χερσονήσου δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα έχει με διάφορους τρόπους εκδηλώσει το ενδιαφέρον του με συγκεκριμένες ενέργειες που αφορούν στους μετανάστες είτε αυτοί θέλουν να παραμείνουν στη χώρα υποδοχής είτε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Πιο συγκεκριμένα, σε συνεργασία πάντα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα και παίρνει πρωτοβουλίες συνεργασίας προς όφελος των μεταναστών. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρχει άμεση εκπροσώπηση του Δήμου Χερσονήσου στις δράσεις του ΔΟΜ, μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει το συντονισμό και την ενημέρωση των μεταναστών και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.