ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ κ. ΖΑΧΑΡΙΑ ΔΟΞΑΣΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
Χερσόνησος , 16 Μαΐου 2013
Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ευρισκόμενος στην Κύπρο σε υπηρεσιακό ταξίδι για την παραλαβή του ΕΕΑ (Ενεργειακό Ευρωπαϊκού Βραβείου) και πληροφορηθείς το ατυχές συμβάν με το νεαρό Ρώσο, αφού ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες του περιστατικού, έκανε σχετική δήλωση την οποία και απέστειλε στον Πρωθυπουργό της χώρας και την Κυβέρνηση. Συγχρόνως, εξέφρασε τη συμπάθεια και τη συγνώμη του στην οικογένεια του παιδιού, μέσω της Ρωσικής Πρεσβείας.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ κ. ΖΑΧΑΡΙΑ ΔΟΞΑΣΤΑΚΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
«Εκφράζω την ειλικρινή και προσωπική μου συμπάθεια στην οικογένεια του άτυχου μικρού Νικήτα, Ρώσου πολίτη, ο οποίος ευρισκόμενος σε διακοπές, στην Κρήτη, στον τόπο μας, δέχθηκε αναίτια, απρόκλητη, άδικη και αψυχολόγητη επίθεση, από Ολλανδό πολίτη, φερόμενο ως εργαζόμενο σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής μας και εξ αυτού του λόγου διαμένοντας προσωρινά στο Δήμο μας.
Το νησί της Κρήτης, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα φιλικό, ελκυστικό και μοναδικό τόπο, με κατοίκους φιλόξενους, φιλήσυχους και ευγενείς. Το ατυχές περιστατικό, το οποίο μας λυπεί ιδιαίτερα και σοβαρά, αποτελεί ένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό, που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή σε κάθε τόπο, όταν εκδηλώνεται κάτω από συνθήκες μη προβλέψιμες και προέρχεται από ανθρώπους, που η συμπεριφορά τους είναι προβληματική και προεχόντως μη φυσιολογική.
Η Χερσόνησος αποτελεί το σπουδαιότερο τουριστικό προορισμό της Κρήτης, με σημαντική ξενοδοχειακή υποδομή, παράδοση στη φιλοξενία και υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Αποτελεί ένα επιβεβαιωμένο και αναγνωρισμένο προορισμό ασφαλή, πράγμα το οποίο τεκμηριώνει το υψηλότερο ποσοστό που κατέχει στη χώρα, στην κατηγορία των επαναλαμβανόμενων πελατών.
Όλα τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας οδηγούν σε εφησυχασμό, αδράνεια και κυρίως, σε αποπροσανατολισμό από την αντιμετώπιση πολλών, πολύπλοκων και ειδικών προβλημάτων που απασχολούν τις τουριστικές περιοχές και τα οποία άπειρες φορές έχουμε αναδείξει και ταυτόχρονα ζητήσει από την κεντρική διοίκηση να αντιμετωπίσει. Τέτοια προβλήματα, ενδεικτικά είναι:
- Η ανυπαρξία ουσιαστικής και σύγχρονης τουριστικής πολιτικής της χώρας.
- Η μη ενίσχυση και βελτίωση της αστυνόμευσης, με σκοπό την εμπέδωση της ασφάλειας στις τουριστικές περιοχές (εξασφάλιση των αναγκαίων ανθρώπινων πόρων και της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, κατάρτιση και εφαρμογή ειδικού σχεδίου αστυνόμευσης, αναδιάρθρωση της δομής & λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών και των εν γένει ελεγκτικών μηχανισμών και ουσιαστικοποίηση της εκπαίδευσης των αστυνομικών)
- Η ανυπαρξία σύγχρονου και αποτελεσματικού θεσμικού και νομικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές.
- Η έλλειψη αυστηρής εφαρμογής του Εθνικού και Ευρωπαϊκού πλαισίου απασχόλησης των εργαζομένων. Διενέργεια αυστηρών ελέγχων για την απασχόληση στις τουριστικές περιοχές των Ευρωπαίων και από τρίτες χώρες πολιτών. Οι Έλληνες δεν πρέπει να εκτοπίζονται από τους αλλοδαπούς, επειδή στοιχίζουν πολύ λιγότερο, εξ αιτίας του γεγονότος ότι διαβιούν κάτω από απαράδεκτες και παράνομες συνθήκες.
- Η μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την κεντρική διοίκηση, στο πλαίσιο των αρχών της εγγύτητας και της αποτελεσματικότητας, κυρίως αυτών που αναφέρονται στην καθημερινότητας και προστασία των πολιτών.
- Η σθεναρή αντίσταση του κράτους, το οποίο δεν αποκεντρώνει και δεν λειτουργεί συγκεκριμένες δομές κρατικών υπηρεσιών, τοπικά (στις τουριστικές περιοχές), προκειμένου να εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση και η ασφάλεια των πολιτών και των πολλών ξένων επισκεπτών.
- Η μη επιστροφή των θεσμοθετημένων οικονομικών πόρων στους τουριστικούς Δήμους της χώρας, τους οποίους η κυβέρνηση ουσιαστικά μηδένισε, ανεξήγητα με σχετικό νόμο (ν. 3756/2008), προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες και ιδιαίτερες ανάγκες που αντιμετωπίζουν.
Η επίκληση της κακής οικονομικής συγκυρίας και των σοβαρών δυσκολιών που περνά η χώρα, δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι, παραπομπής της επίλυσης των υπαρκτών προβλημάτων για το μέλλον. Εξ άλλου πολλές φορές για την σωστή διαπίστωση, αξιολόγηση και επίλυση των τοπικών προβλημάτων δεν χρειάζονται μόνο οικονομικοί πόροι, αλλά κυρίως η πολιτική βούληση, η συνεργασία, ο συντονισμός και η σωστή καθοδήγηση.
Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η ομαλή εξέλιξη της υγείας του μικρού Νικήτα και αφού αντιμετωπιστούν πλήρως αυτά τα προβλήματα, τότε σοβαρά και υπεύθυνα πρέπει να συζητήσουμε τα υπόλοιπα ζητήματα.»