Ευρεία σύσκεψη για τη δακοκτονία
Τη διαβεβαίωση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη ότι άμεσα θα γίνει παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο για την ανάγκη προσαρμογής στα τοπικά δεδεομένα του ετήσιου προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, απέσπασε ο αντιδήμαρχος Ενδοχώρας και Διοικητικών Θεμάτων, κ. Γεώργιος Μεραμβελιωτάκης κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Χερσονήσου με θέμα τα προβλήματα κατά τη διεξαγωγή της δακοκτονίας.
Ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Κουκιαδάκης, συνοδευόμενος από στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηρακλείου, ανέλυσε διεξοδικά την υφιστάμενη αδιέξοδη κατάσταση, που κατ’ ουσίαν μπορεί να αλλάξει μόνο με ρύθμιση από την κεντρική κυβέρνηση. Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, ένα από τα βασικά ζητούμενα είναι να συμμετέχει ενεργά ο ελαιοπαραγωγός στην προστασία του προϊόντος από τον δάκο. Για να είναι πιο αποτελεσματικό το εγχείρημα της δακοκτονίας οφείλει ο παραγωγός να έχει την άμεση επίβλεψη των ελαιοδέντρων του και να ενημερώνει αμέσως την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν έχει γίνει ο απαιτούμενος ψεκασμός.
Ειδικότερα για την παραλιακή ζώνη από τα Μάλια μέχρι και το Κοκκίνη Χάνι, αναφέρθηκε ότι τα πολύ μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται εδώ σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό Ηρακλείου παρά το πλήθος των διενεργούμενων γενικών δολωματικών ψεκασμών, οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι πρόκειται για τουριστική περιοχή για την οποία συντρέχουν ειδικοί περιορισμοί στις αποστάσεις από κατοικίες και ξενοδοχεία, όπου επιτρέπεται να γίνουν ψεκασμοί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές εστίες επιμόλυνσης, ενώ σε συνδυασμό με την υπέρμετρη άρδευση των ελαιοδέντρων δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάπτυξη του εντόμου.
Η κ. Ευγενία Στυλιανού, αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., χαρακτήρισε τη δακοκτονία όπως γίνεται σήμερα ως παρωχημένη «γραφειοκρατική» διαδικασία και όχι ως ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό εγχείρημα. Χαρακτήρισε δε ως ζωτικής σημασίας την ένταξη της εν λόγω περιοχής σε ένα πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα, καθώς οι δακοπληθυσμοί σε αυτήν είναι εξαιρετικά υψηλοί, κάτι που πρέπει να εξεταστεί επιστημονικά, ενώ παράλληλα απαιτείται να εκπονηθεί μια συνολική μελέτη αναθεώρησης του προγράμματος δακοκτονίας.
Στη συνάντηση, που συμμετείχαν πρόεδροι Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών, υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αγροτικής Παραγωγής, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη & Εμπορίου, κ. Σπύρος Κατσαμποξάκης, έγινε διεξοδική συζήτηση και διερευνήθηκαν οι παράμετροι βελτιστοποίησης της εκτέλεσης των ψεκασμών. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Μεραμβελιωτάκης δεσμεύτηκε για την κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων που θα παρουσιαστούν στην εφαρμογή του προγράμματος, την περαιτέρω ανάδειξη του προβλήματος και τη συνδρομή του Δήμου στην ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την παρακολούθηση του προγράμματος, με δεδομένη τη στενή συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών Δήμου και Περιφέρειας.