Συμμετοχή στη διεθνή τουριστική έκθεση στη Μόσχα
Στην τουριστική έκθεση Moscow International Travel and Tourism Exhibition (MITT 2015) συμμετείχε και ο Δήμος Χερσονήσου, εντός του περιπτέρου της Περιφέρειας Κρήτης. Η δημοτική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού & Απασχόλησης, κ. Ευθύμη Μουντράκη και τον ειδικό σύμβουλο για θέματα Τουρισμού, κ. Μηνά Λιαπάκη.
Στην έκθεση συμμετείχαν 2056 εκθέτες από 198 χώρες και τα 57.000 τμ που καταλαμβάνει επισκέφθηκαν περίπου 30.000 άνθρωποι, ενώ τα τεκταινόμενα κάλυψαν 387 δημοσιογράφοι.
Η Ελλάδα γενικά παραμένει πολύ αγαπημένος προορισμός για τους Ρώσους, όμως τα νέα από τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Ρωσίας είναι, επιεικώς, μέτρια, δήλωσε ο αντιδήμαρχος, κ. Μουντράκης. Το ενδιαφέρον για τα καλοκαιρινά πακέτα διακοπών εμφανίζεται αρκετά μειωμένο. Χαρακτηριστικό είναι ότι, τις δύο πρώτες ημέρες της έκθεσης, στις επαγγελματικές συναντήσεις μεταξύ tour operator, τουριστικών πρακτόρων και των υπεύθυνων πωλήσεων των ξενοδοχείων, οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από το θέμα της βίζας για την Ελλάδα, που δεν εκδίδεται πλέον τόσο εύκολα και ανησυχία για το εγγύς μέλλον, καθώς από τον Σεπτέμβριο θα είναι βιομετρική. Επίσης, η αγοραστική δύναμη του μέσου Ρώσου είναι μειωμένη, με το ρούβλι να έχει λίγο ανέβει, αλλά να βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Τα σενάρια σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δείχνουν μία μείωση στις κρατήσεις της τάξης του 40%-60%, αναλόγως τον τουριστικό πράκτορα και την περιοχή προέλευσης του επισκέπτη, αλλά και τον προορισμό, καθώς και την κατηγορία/τιμή του καταλύματος, αναφέρει ο κ. Μουντράκης.
Μια
πιθανή αύξηση πωλήσεων, εκτιμάται ότι θα προέλθει από μία ενδεχόμενη αλλαγή
πολιτικής για την έκδοση βίζας και μία τιμή στο ρούβλι γύρω στα 55,00-58,00
ευρώ.
Επίσης κυριάρχησε η αίσθηση ότι αν συμβεί κάτι από τα παραπάνω, είναι πολύ πιθανό
να παρουσιαστεί μια αύξηση στις κρατήσεις περί τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου
και, γενικότερα, να κινηθεί η αγορά με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σε
αυτή την περίπτωση, πιθανόν η τελική μείωση να περιοριστεί σε ποσοστό της τάξης
20% με 30%.
Οι "αλλαγές" που έγιναν το 2014-15 στο χώρο των τουριστικών πρακτόρων, σε συνδυασμό με αρνητικές φήμες για κάποιες αεροπορικές εταιρείες έρχονται επίσης να ενισχύσουν το αίσθημα ανασφάλειας και ανησυχίας στον χώρο του τουρισμού, συνεχίζει.
Το 2013 από τους 1.250.000 Ρώσους επισκέπτες που ήρθαν αεροπορικώς στην Ελλάδα περίπου 700.000 ταξίδεψαν προς Κρήτη, το 2014 από το 1.000.000 Ρώσους που ήρθαν στην Ελλάδα, οι 500.000 επέλεξαν την Κρήτη, ενώ από τους 800.000 Ρώσους που έχουν κλείσει αεροπορικά εισιτήρια για τη χώρα μας φέτος μόλις οι 250.000 έχουν επιλέξει την Κρήτη. Κατ΄ επέκταση, αναμένεται να είναι δυσαναπλήρωτο το κενό των Ρώσων στα τοπικά εμπορικά καταστήματα, καθώς είναι επισκέπτες που καταναλώνουν περίπου από 800 ευρώ έως 1.100 ευρώ ανά άτομο κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και μεγάλος ο οικονομικός αντίκτυπος, καθώς το 80% των εμπορικών καταστημάτων του Ηρακλείου και της Χερσονήσου δούλευαν με Ρώσους. Οι προκρατήσεις τόσο για το 2012, όσο και για το 2013 κυμάνθηκαν στο 60% ήδη από το μήνα Νοέμβριο. Όλα αυτά βέβαια μέχρι το Φεβρουάριο του 2014, οπότε και ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία. Για φέτος, μέχρι και σήμερα, οι αντίστοιχες προκρατήσεις κινούνται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, με αποτέλεσμα τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα commitment και τα guarantee συμβόλαια με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να έχουν ακυρωθεί ή να έχουν μετατραπεί σε allotment, κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του Δήμου Χερσονήσου με την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, προωθήθηκαν για πρώτη φορά σε εκθέσεις του εξωτερικού φυλλάδια της Ιεράς Μητρόπολης από το Δήμο σε μια κοινή προσπάθειας ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού.