Ευρεία σύσκεψη για τη δακοκτονία στο Δήμο Χερσονήσου
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, στο δημοτικό κατάστημα στη Χερσόνησο με αντικείμενο τις δυνατότητες βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2015 στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου.
Τη σύσκεψη συντόνισε ο αντιδήμαρχος Ενδοχώρας και Διοικητικών Θεμάτων, κ. Γιώργος Μεραμβελιωτάκης, ενώ παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, εκπρόσωποι της αρμόδιας περιφερειακής υπηρεσίας (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηρακλείου), εργολάβοι ψεκασμού και παγιδοθεσίας, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Χερσονήσου.
Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι οι γνωστές αδυναμίες και δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το πρόγραμμα Δακοκτονίας έχουν ενταθεί φέτος, λόγω των περικοπών στη χρηματοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών που ευνοούν την εξέλιξη των δακοπληθυσμών.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, κ. Κουκιαδάκη, ελάχιστη προϋπόθεση για την αποδοτικότερη λειτουργία του προγράμματος της Δακοκτονίας είναι η αποκέντρωσή του, η ανάληψη δηλαδή της συνολικής διαχείρισης του προγράμματος από τις Περιφέρειες. Στην περίπτωση αυτή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης, με την ίδια χρηματοδότηση θα μπορούσε το πρόγραμμα να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.
Ο αντιδήμαρχος κ. Μεραμβελιωτάκης δήλωσε ότι η δημοτική αρχή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να ενισχυθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας και να μην γίνουν περικοπές στους απαραίτητους ψεκασμούς, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της Περιφέρειας.
Για να γίνει πιο αποτελεσματικό το εγχείρημα της δακοκτονίας, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η συμβολή των ίδιων των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι αφενός χρειάζεται να ελέγχουν την ποιότητα των εκτελούμενων εργασιών και να ενημερώνουν την υπηρεσία όταν διαπιστώνουν παραλείψεις και, αφετέρου, να αναλαμβάνουν να ενεργούν ψεκασμούς κάλυψης στα ελαιόδεντρά τους στις περιπτώσεις που οι δολωματικοί ψεκασμοί δεν καταφέρνουν να αποτρέψουν τις δακοπροσβολές.
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε στα προβλήματα όσον αφορά στην καταπολέμηση του δάκου που παρουσιάζονται διαχρονικά στην παραλιακή ζώνη του Δήμου και ζητήθηκε να εκπονηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο προσέγγισης του προβλήματος της δακοκτονίας στις συγκεκριμένες περιοχές. Ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο, λόγω της μειωμένης καρποφορίας που εμφανίζει η παραλιακή ζώνη (Γούβες, Χερσόνησος, Μάλια) θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προσβολές του δάκου στο μεγαλύτερο τμήμα της αποκλειστικά και μόνο μέσω της διενέργειας δολωματικών ψεκασμών.