Παρουσίαση του βιβλίου: "Η ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΠΕΔΙΑΔΟΣ Ιστορικο-λαογραφική-προσέγγιση Τόπος και άνθρωποι", Τετάρτη 30 Αυγούστου, πάρκο Παναγιωτάκη, Επισκοπή


Παρουσίαση του βιβλίου: «Η ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΠΕΔΙΑΔΟΣ Ιστορικο-λαογραφική προσέγγιση Τόπος και άνθρωποι», έκδοση Δήμου Χερσονήσου, του Κωνσταντίνου Εμμ. Παπαδάκη την Τετάρτη 30 Αυγούστου στην Επισκοπή, πάρκο Παναγιωτάκη, ώρα: 20.00, με ελεύθερη είσοδο.
Παρουσιάζουν οι κκ:
- Γιώργος Καλογεράκης, Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου
- Αντώνης Καρτσάκης, Δρ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης – Συγγραφέας
Συντονίζει η Κατερίνα Πιτσουλάκη, εκπαιδευτικός.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Χερσονήσου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής και ο Σύλλογος Γυναικών Επισκοπής «Η Εργάνη».

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο του βιβλίου: «Η ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΠΕΔΙΑΔΟΣ Ιστορικο-λαογραφική-προσέγγιση Τόπος και άνθρωποι».
Ο τίτλος του βιβλίου αποκαλύπτει και το περιεχόμενό του. Η Επισκοπή διερευνάται στις διάφορες ιστορικές περιόδους (Αρχαία, Ρωμαϊκή, Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία, Κρητική Πολιτεία, Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κλπ.), άλλοτε αναλυτικότερα και άλλοτε συνοπτικά, σύμφωνα και με τις υπό εξέταση γνωστές πηγές, γραπτές και παραδοσιακές. Παράλληλα προσεγγίζονται θέματα από τη θρησκευτική και εκκλησιαστική ζωή, την εκπαίδευση και την τοπική αυτοδιοίκηση, παρουσιάζονται δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα, σύλλογοι, σωματεία κλπ., μέχρι σήμερα, ενώ καταγράφονται και διάφορα επαγγέλματα (παλαιά και νέα) με αντιπροσωπευτικά ονόματα επαγγελματιών, καθώς και ανθρωπωνύμια και τοπωνύμια. Τα κείμενα εμπλουτίζει φωτογραφικό υλικό, που πέρα από την καθαυτό αξία των φωτογραφιών ενισχύει και τη λαογραφική πλευρά της ζωής που είναι ενεργά παρούσα, ενώ το Παράρτημα περιλαμβάνει έγγραφα αρχείων, κείμενα εφημερίδων, πίνακες, χάρτες, προσωπικά δημιουργήματα, συμπληρώνοντας σε ικανοποιητικό βαθμό το κύριο στέλεχος.

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης, από την Επισκοπή Πεδιάδας, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία του Ελληνικού κράτους (ΙΚΥ). Υπηρέτησε ως καθηγητής φιλόλογος, ενώ στα τελευταία δώδεκα χρόνια ως Λυκειάρχης και Προϊστάμενος του Γρ. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου. Χρημάτισε αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΠΥΣΔΕ Νομού Ηρακλείου. Ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΦΝΗ συμμετείχε στην επιτροπή απονομής του βραβείου «Ν. Καζαντζάκης». Διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και διαφόρων Δημοτικών Επιτροπών στον π. Δήμο Επισκοπής. Από τις θέσεις αυτές επιμελήθηκε την έκδοση βιβλίων, προλογίζοντας εκ παραλλήλου ή συγγράφοντας. Εκτός από ομιλίες, διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, εφημερίδες και περιοδικά έχουν φιλοξενήσει κατά καιρούς κριτικές του και άλλα δημοσιεύματα. Την τελευταία δεκαετία, σε συνεργασία με εκλεκτούς συμπολίτες, πνευματικούς ανθρώπους, καταγίνεται με τη διάσωση και διάδοση της γνήσιας παραδοσιακής Κρητικής μουσικής, έργο συλλογικό, με γενικό υπέρτιτλο της σειράς «ΚΡΗΤΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ», που αριθμεί ήδη αρκετές (13) εκδόσεις, ενώ ασχολείται γενικότερα με τη συγγραφή.