Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Μάχη Κοψά
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΟΨΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
Αρχιερατικό μνημόσυνο χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου
Συγκίνηση στην 82η επέτειο της μάχης που αποτελεί ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας – Σέγκος : Η διατήρηση της μνήμης και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας αποτελούν τον ύψιστο φόρο τιμής
Σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Μάχη του Κοψά στο Δήμο Χερσονήσου.
Πρόκειται για μία μάχη που αποτελεί ιστορικό ορόσημο της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας, μία πράξη ηρωισμού και αυταπάρνησης.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος δήλωσε : «Η επέτειος από τη Μάχη του Κοψά, μια ένδοξη σελίδα από την σπουδαία ιστορία της Μάχης της Κρήτης, φέρνει στο νου τον ηρωισμό και τη γενναιότητα με την οποία οι πρόγονοί μας αντιμετώπισαν τον Γερμανό κατακτητή. Η διατήρηση της συλλογικής μνήμης και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας είναι υποχρέωση όλων μας και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός των επετειακών εκδηλώσεων».
Το αρχιερατικό μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη του Δήμου Χερσονήσου (ύψωμα Κοψάς), χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου.
Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία, χρησιμοποιήθηκε ως πολυβολείο της εποχής. Υπήρξε ιδανικό μέρος εποπτείας των ανατολικών ρίψεων των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στον τομέα του Ηρακλείου και από εκεί ο ελληνικός στρατός χτύπησε και απέκρουσε με μεγάλη επιτυχία την γερμανική μονάδα που αποπειράθηκε να καταλάβει την περιοχή και τελικά την κράτησε αρχικά ελεύθερη.
«Τιμούμε την αξία του πατριωτισμού, της πίστης στα ιδανικά του λαού μας, τους αγώνες, τις θυσίες των προγόνων μας. Κατά τη «Μάχη του Κοψά» στρατιώτες και πολίτες συντεταγμένα υπερασπίστηκαν και κράτησαν ελεύθερη την περιοχή, έχοντας επιφέρει σημαντικές απώλειες στους Γερμανούς. Σε μία μάχη που αποτελεί ιστορικό ορόσημο και μία πράξη ηρωισμού και αυταπάρνησης. Η κρητική αντίσταση ήταν η πρώτη γενναία άρνηση υποταγής και το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα στις άλλες κατακτημένες περιοχές της Ευρώπης. Εδώ, στο ύψωμα του Κοψά, τιμούμε σήμερα ήρωες. Ανθρώπους λεύτερους», πρόσθεσε ο κ. Σέγκος.
Τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Μάχη του Κοψά διοργάνωσε ο Δήμος Χερσονήσου σε συνεργασία με την Ενορία Ταξιαρχών Ανώπολης και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής – τον Εκπολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Ανωπόλεως, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γουρνών και το Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο «Άξιον Εστί» Κοκκίνη Χάνι.