Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Χερσονήσσου για να τιμήσει την 76η επέτειο της ιστορικής μάχης του Κοψά.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μαΐου, με πλήθος κόσμου, στο λόφο του Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη του Δήμου Χερσονήσου, τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Kρήτης Ειρηναίος και στη συνέχεια τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δεήση - Τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων.

 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την κατάθεση στεφάνων και την ομιλία του κ.Γιάννη Χρηστάκη. Παράλληλα αναρτήθηκε μπάνερ με πληροφοριακό περιεχόμενο σχετικά με τη Μάχη του Κοψά ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να ενημερωθούν κατά την επίσκεψή τους στο μνημείο, ενώ μοιράστηκε και πληροφοριακό έντυπο στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

 

Η περιοχή του Κοψά επόπτευε την ζώνη ρίψης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών και χρησίμευσε ως εκ τούτου, λόγω της γεωμορφολογίας της, ως ιδανική στρατιωτική θέση άμυνας μίας μονάδας του ελληνικού στρατού. Εβδομήντα, περίπου Έλληνες στρατιώτες οπλισμένοι μόνον με τουφέκια, αντιμετώπισαν νικηφόρα ογδόντα περίπου Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με πολυβόλα και ατομικά αυτόματα όπλα. Σκοτώθηκαν είκοσι δύο και αιχμαλωτίστηκαν περίπου σαράντα με πενήντα Γερμανοί αλεξιπτωτιστές.

 

Η μάχη στο λόφο του Κοψά χαρακτηρίζεται ως ιστορικής σημασίας τόσο για την νικηφόρα έκβαση της, όσο και για τον μεγάλο αριθμό νεκρών Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που προκάλεσε καίριο χτύπημα στα εχθρικά στρατεύματα. Η Μάχη του Κοψά ανέκοψε σε πρώτη φάση την κατάληψη του αεροδρομίου Ηρακλείου και αναπτέρωσε σημαντικά το ηθικό των Κρητών.  Απο τους  Έλληνες  στρατιώτες  σκοτώθηκαν  ο  λοχίας  Ορέστης Ανδρεαδάκης  και  ο  στρατιώτης  Ιωάννης  Χαριτάκης,  καθώς  και  ο  πολίτης  Μανώλης  Κοκκινάκης.

 

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον υπολοχαγό Καλλίνο, για το θάρρος και τον ηρωισμό που επέδειξε κατα τη διάρκεια της μάχης. Ο αείμνηστος λοχαγός πήρξε ο ηγέτης της νικηφόρας μάχης του Κοψά.

 

«Θα υπερασπίσουμε την Κρήτη με τη θυσία του βίου μας. Δώσαμε μια μάχη σώμα με σώμα, απίστευτη».

Θεόδωρος Καλλίνος, Διοικητής Λόχου,στη Μάχη της Κρήτης το Μάιο 1941


Ο δήμος Χερσονήσου αναγνωρίζοντας την υψηλή του ευθύνη στο να συντηρήσει τη συλλογική μνήμη και την ιδιάζουσα, υπερτοπικής σημασίας, συγκεκριμένη ιστορική  μάχη στην Ανώπολη, έχει ήδη ξεκινήσει την διαδιακασία αίτησης για την έκδοση προεδρικού διατάγματος, για την καθιέρωση της επετείου της Μάχης Κοψά, ως επίσημης τοπικής εορτής και αργίας για τον δήμο Χερσονήσου.