Παρουσίαση του βιβλίου «Φιλίππος Κτενιαδάκης. Ο βιολάτορας από τη Γαλίφα»
Χερσόνησος, 14 Ιουλίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Παρουσίαση του βιβλίου «Φιλίππος Κτενιαδάκης. Ο βιολάτορας από τη Γαλίφα»
Παρουσιάστηκε την Κυριακή (13/7/2014) στην Τοπική Κοινότητα Γαλίφας, η νέα έκδοση του Δήμου Χερσονήσου «Φιλίππος Κτενιαδάκης. Ο βιολάτορας από τη Γαλίφα», επί μέρους έργο της σειράς Κρήτες Παραδοσιακοί Μουσικοί.
Σε μια σεμνή και καλά οργανωμένη εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλίφας, μίλησαν για το βιβλίο και τον καλλιτέχνη ο γιός του Δ. Κτενιαδάκης, η Μαρία Χναράκη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Drexel, ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης, φιλόλογος και ο Νίκος Μανιουδάκης, ερευνητής στο ΙΥΜ/ΙΤΕ. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ντίνος Κωνσταντόπουλος.
Το βιβλίο προλογίζει ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό τους αναφέρει:
«Είναι γνωστό και βέβαιο πως η ιστορία δεν γράφεται μόνο με τις ενέργειες και την πρωτοβουλία των ηγετών, μα και με τη συμβολή και τη δράση των ανωνύμων. Μια νίκη στο πεδίο της μάχης δεν οφείλεται μόνο στον σχεδιασμό και τις επινοήσεις των στρατηγών, μα και στο θάρρος, στη γενναιότητα και την ψυχή των στρατιωτών. Κι απ’ αυτό φυσικά, δεν αποκλίνει κανένα έργο δημιουργικότητας.
Στο πεδίο της μουσικής, της δικής μας κρητικής μουσικής –που εδώ μας ενδιαφέρει- πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να παραμένουν στην πίσω, στην αθέατη πλευρά της μουσικής ιστορίας του τόπου μας, μιας ιστορίας που δικαιολογημένα θεωρείται οργανικό κομμάτι του ευρύτερου πολιτιστικού μας οργανισμού, αφού μ’ αυτήν δένονται άμεσα και αδιάσπαστα όχι μόνο ο χορός και το τραγούδι, ζωντανές κι αυτές εκφάνσεις της λαϊκής ψυχής, αλλά και πτυχές και στοιχεία πάμπολλα από την πλούσια, σε κάθε μορφή και επίπεδο, παράδοση και ιστορία μας.
Αιώνες εκοιμήθησαν οι βασιλείς των Αχαιών στους τάφους των, έως ότου η σκαπάνη του Σλήμαν ετάραξε τον ύπνο τους, αναφέρει η ιστορία προκειμένου να δηλώσει το ανασκαφικό έργο του αρχαιολόγου στις Μυκήνες και να το φέρει στο φως.
Η περίπτωσή μας βέβαια δεν αναφέρεται στην αρχαιολογική σκαπάνη, μα σ’ εκείνη που από το βύθος του χρόνου επιχειρεί να ανασύρει κι αυτή στο φως μουσικά κομμάτια, έργα συντοπιτών καλλιτεχνών, λυράρηδων, βιολητζήδων, λαουτιέρηδων κλπ., που στο χείλος του γκρεμού πλέον απειλούνται να χαθούν και ν’ απολησμονηθούν. Κι αυτό, γιατί η ατολμία κι η αβελτηρία των ανθρώπων ή και διάφορες συνθήκες (πολλές φορές στη θέση τους τοποθετούμε την τύχη) διευκολύνουν τον άτεγκτο χρόνο στην αέναη ροπή και τάση του να καλύπτει εσαεί με τον πνιγηρό μανδύα της λήθης όσα ή οι άνθρωποι διαχειρίζονται με μειωμένο ενδιαφέρον (ή και απερισκεψία) ή παράγοντες απροσδιόριστοι και αφανείς ωθούν σε παραγκωνισμό, που με βεβαιότητα οδηγεί στον αφανισμό.
Αυτόν ακριβώς τον αφανισμό του μουσικού έργου ενός παλιού, απόντος πλέον από τη ζωή, συνδημότη μας βιολάτορα από τη Γαλίφα, του Φιλίππου Κτενιαδάκη, επιχειρεί ν’ αναχαιτίσει η παρούσα έκδοση του Δήμου μας, με την πεποίθηση πως συμβάλλουμε στη διάσωση και διατήρηση των θετικών δημιουργημάτων της παράδοσής μας, αξίας που, αν σε κάθε εποχή ενισχύει και συντηρεί την εθνική ψυχή και φιλοτιμία, σήμερα ιδιαίτερα που η χώρα βιώνει μια από τις δυσκολότερες ίσως καμπές του βίου της (σε όλες τις εκφάνσεις και όχι μόνο την οικονομική) έχει ανάγκη από αναθέρμανση και ολόθερμη και ομόθυμη στήριξη, προκειμένου να κρατήσει και να συνεχίσει αλώβητη και περήφανη την αέναη δημιουργική της πορεία. Κι ένα τέτοιο πνεύμα έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε πρωτίστως στους νέους μας.
Με την προσδοκία και την ελπίδα τέτοιες προσπάθειες να βρίσκουν και στο μέλλον μιμητές, εκφράζω, και εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου, τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου στους πρωτεργάτες αυτού του εγχειρήματος.»
Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο Αντιδήμαρχος Χερσονήσου κ. Γεώργιος Μακράκης και η σύζυγος του Φιλίππου Κτενιαδάκη
Στη λύρα ο γιος του καλλιτέχνη Δημήτριος Κτενιαδάκης και στη μαντόλα ο Παπαδάκης, συνεργάτης του Φιλίππου