Συμμετοχή Δήμου Χερσονήσου στο τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού 'Εργου SETOFF

 

Ο Δήμος Χερσονήσου συμμετείχε στις εργασίες του τελικού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Έργου SETOFF ("Smart Education and Training PrOgram For central and local government servants in Civil Protection: Embrace vulnerability as our greatest strength and innovative tools For risk management – SETOFF" - «Διασύνδεση της ανθεκτικότητας και της καινοτομiας: προωθώντας την επιστήμη και την πρακτική της διαχεiρισης καταστροφών ενίσχυση της κατάρτισης ως μέσο ανθεκτικότητας στη διαχείριση καταστροφών») που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 1 και 2 Νοεμβρίου από το Τμήμα Χημείας του ΔΠΘ σε συνεργασία με το ΕΛΙΝΥΑΕ και με την υποστήριξη του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και φορείς από την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ισπανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Σκοπός του SETOFF είναι τόσο η ενίσχυση της ετοιμότητας και της επαγγελματικής ασφάλειας του προσωπικού Πολιτικής Προστασίας και του προσωπικού ασφάλειας και προστασίας του ιδιωτικού τομέα εν αναμονή μελλοντικών κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αλλά και η ανάπτυξη ενός καινοτόμου εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού προγράμματος που θα βασίζεται αφενός σε ένα επιτυχώς δοκιμασμένο και εφαρμοσμένο μοντέλο προσομοίωσης που ενσωματώνει τις πιο πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις και αφετέρου σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση των αναγκών κατάρτισης.
Αναλυτικότερα, στόχοι του προγράμματος είναι:
- Παροχή υψηλής ποιότητας κατάρτισης στο προσωπικό Πολιτικής Προστασίας και το προσωπικό ασφάλειας και προστασίας του ιδιωτικού τομέα, ενισχύοντας την ετοιμότητα και την ανταπόκρισή τους.
- Ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας μέσω προληπτικών μέτρων και αποτελεσματικού σχεδιασμού για τη μείωση των κινδύνων και τη βελτίωση των στρατηγικών προετοιμασίας για καταστροφές.
- Εξέταση των βέλτιστων πρακτικών και στρατηγικών για τις προσπάθειες ανάκαμψης μετά από καταστροφές, με έμφαση στην ενδυνάμωση της κοινότητας, την αποκατάσταση των υποδομών και τα σχέδια μακροπρόθεσμης ανάκαμψης.
- Να εξελίξει τις μεθόδους εκπαίδευσης και κατάρτισης στη διαχείριση καταστροφών, με έμφαση στην ανάπτυξη ικανοτήτων, δεξιοτήτων και τη διάδοση γνώσης για αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης καταστροφών.
- Εντοπισμός κενών στις γνώσεις και τις επιδόσεις μέσω εκτενούς αξιολόγησης των αναγκών κατάρτισης.
- Ανάπτυξη ενός ενιαίου προγράμματος ηλεκτρονικής κατάρτισης με συνεργασία τεσσάρων χωρών (Ελλάδα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Βέλγιο και Ισπανία).
- Καινοτόμα σενάρια προσομοίωσης σε διάφορα επαγγελματικά υπόβαθρα και χώρες, εμπλουτίζοντας τη βάση γνώσης.
Να σημειωθεί ότι στο έργο συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, οργανισμών κατάρτισης που ειδικεύονται στην πολιτική προστασία, Δήμων, μη κερδοσκοπικών ερευνητικών οργανισμών και εταιρειών παροχής τεχνικών συμβουλών.