Μύθοι και πραγματικότητες για το αλκοόλ
ΜΥΘΟΣ
«Το αλκοόλ είναι ασφαλής και ακίνδυνη ουσία»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
- Πολλοί άνθρωποι θεωρούν το αλκοόλ ασφαλές κι ακίνδυνο, επειδή είναι νόμιμη ουσία και η χρήση του είναι κοινωνικά αποδεκτή και διαδεδομένη.
- Όμως, επιστημονικά κατατάσσεται στην κατηγορία των πλέον τοξικών ουσιών μαζί με την ηρωίνη και την κοκαΐνη.
- Είναι εθιστική ουσία, δηλαδή η μακροχρόνια κατάχρησή του προκαλεί εξάρτηση. Ο άνθρωπος που έχει εξαρτηθεί από το αλκοόλ δεν πίνει πια για ευχαρίστηση, αλλά για να νιώσει απλά «φυσιολογικός».
- Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως κίρρωση του ήπατος, καρδιόπαθεια και καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων με αποτέλεσμα διαταραχές στη μνήμη, την αντίληψη και την ικανότητα μάθησης.
- Ακόμα και η περιστασιακή κατάχρηση αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες για τραυματισμούς, τροχαία ατυχήματα και θανάτους.
ΜΥΘΟΣ
«Ένα – δυο ποτήρια κρασί την ημέρα κάνουν καλό στην καρδιά»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
- Συχνά γίνονται παρόμοιες δηλώσεις από γιατρούς κι έχει τεκμηριωθεί ότι σε μικρή ποσότητα το κόκκινο κρασί είναι ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς προλαμβάνει κάποιες καρδιακές παθήσεις.
- Σε μικρή ποσότητα το αλκοόλ δρα ως αγχολυτικό.
- Όμως, η συχνή χρήση του μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα τον άνθρωπο σε κατάχρηση και ανοχή (σταδιακά αυξάνει την ποσότητα αλκοόλ που χρειάζεται για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα) και τελικά καταλήγει να εξαρτηθεί σωματικά και ψυχικά απ’ αυτό.
ΜΥΘΟΣ
«Είναι μαγκιά ν’ αντέχεις το ποτό»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
- Το αλκοόλ δεν επηρεάζει όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο.
- Η αντοχή του ανθρώπινου οργανισμού σ’ αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται καθώς και από το είδος του ποτού.
- Δεν μπορούμε, όμως, να καθορίσουμε με ακρίβεια την ποσότητα αλκοόλ που μας επηρεάζει μ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο, γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προσδιορίζουν την επίδραση του αλκοόλ στον άνθρωπο, όπως:
- η σωματική διάπλαση (η ίδια ποσότητα αλκοόλ επιδρά πιο εύκολα σ’ ένα μικρόσωμο άτομο απ’ ότι σ’ ένα μεγαλόσωμο)
- το φύλο (με την ίδια ποσότητα αλκοόλ οι γυναίκες μεθούν πιο γρήγορα απ’ ότι οι άνδρες)
- η ποσότητα φαγητού που έχει καταναλωθεί (όταν έχουμε φάει, το αλκοόλ απορροφάται πιο αργά από το αίμα κι επομένως επιδρά πιο αργά στον εγκέφαλο)
- η παράλληλη χρήση αλκοόλ με άλλες ουσίες (το αλκοόλ επιδρά εντονότερα στο σώμα, αν γίνεται παράλληλα χρήση και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών). Σε ορισμένες περιπτώσεις η παράλληλη χρήση μπορεί να βάλει σε κίνδυνο και την ίδια τη ζωή
- ο ρυθμός χρήσης (αν το αλκοόλ καταναλώνεται γρήγορα, η επίδρασή του είναι εντονότερη)
- η συχνότητα χρήσης (οι άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ σε τακτά χρονικά διαστήματα επηρεάζονται λιγότερο απ’ αυτό, επειδή το συνηθίζει ο οργανισμός τους).
- Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να προβλέψουμε την επίδραση του αλκοόλ, γιατί μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η ψυχική μας διάθεση στη δεδομένη χρονική στιγμή της χρήσης
ΜΥΘΟΣ
«Το αλκοόλ κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται καλά, να είναι ευχάριστος στην παρέα και να διασκεδάζει»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
- Με μικρή ποσότητα αλκοόλ, ο άνθρωπος συνήθως αισθάνεται πιο χαλαρός, γίνεται πιο ομιλητικός και διευκολύνεται στην επαφή του με τους άλλους.
- Όσο αυξάνεται η κατανάλωση, τόσο ελαττώνεται η κρίση, παρουσιάζεται δυσκολία στο βάδισμα και αλλοιώνονται η ομιλία και η όραση.
- Σε επίπεδο συμπεριφοράς δημιουργείται αίσθηση υπερβολικής αυτοπεποίθησης, μειώνονται οι αναστολές με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να συμπεριφέρεται με τρόπο διαφορετικό απ’ ότι αν ήταν νηφάλιος. Συνεπώς, αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει ενοχλητικός και φαιδρός, αντί για ευχάριστος στην παρέα.
Σίγουρα, η παρέα είναι σημαντική για τον καθένα και η καλή γνώμη των φίλων μετράει πολύ. Συμβαίνει, όμως κάποιες φορές, στην παρέα να μη θέλει κάποιος να πιει όσο πίνουν οι άλλοι και τότε ενδέχεται να έλθει σε δύσκολη θέση, επειδή φοβάται μήπως έτσι δεν είναι αρεστός στους υπόλοιπους.
Τελικά, ίσως είναι προτιμότερο να δίνει κάποιος προτεραιότητα στις προσωπικές του επιλογές, να σέβεται τις αντοχές και τα «θέλω» του, αποφασίζοντας εάν και πόσο θα πιει.
Πηγή: Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Νομού Ρεθύμνης
http://www.prolipsis.gr/index.php?id=34,168,0,0,1,0