ΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

heder

1         ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η διαχείριση των βιοαποβλήτων αποτελεί μια από τις πιο βασικές συνιστώσες του συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων , σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Τόσο στο νέο ΕΣΔΑ (ΦΕΚ 185Β/29.09.2020) αλλά και σε όλους τους εγκεκριμένους περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης στερεών αποβλήτων προβλέπεται η ανάπτυξη δικτύων για την χωριστή συλλογή, με βάση συγκεκριμένη στοχοθεσία εκτροπής.

Συνεπώς είναι απαραίτητο ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η λειτουργία συστήματος διακριτής συλλογής των βιοαποβλήτων. Ο ορθός σχεδιασμός του εν λόγω συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, προκειμένου η εν λόγω θεσμική υποχρέωση να υλοποιείται σύμφωνα με κανόνες, αποφεύγοντας τυχόν περιβαλλοντικές ή άλλου είδους επιπτώσεις που θα μπορούσαν δυνητικά να δημιουργηθούν από το συγκεκριμένο ρεύμα αποβλήτων.

Παράλληλα, απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και ειδικών ομάδων που συμμετέχουν στο μεγαλύτερο μέρος παραγωγής των βιοαποβλήτων.

Αντικείμενο της παρούσας τεχνικής έκθεσης είναι ο προσδιορισμός των απαιτήσεων και των προδιαγραφών του απαραίτητου εξοπλισμού για την ανάπτυξη ενός συστήματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και να συνταχθεί η σχετική πρόταση του Δήμου Χερσονήσου για χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ορθολογικής και βιώσιμης προσέγγισης στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ΑΣΑ, κατ’ αντιστοιχία με τους στόχους και τις υποχρεώσεις, που τίθενται από την κείμενη ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία καθώς επίσης και τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Τα προδιαλεγμένα  βιοαπόβλητα που θα συλλέγονται από το σύστημα ΔσΠ θα οδηγούνται για επεξεργασία στην προβλεπόμενη από το ΠΕ.Σ.Δ.Α. Κρήτης περιφερειακή Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), ως τμήμα της υπό δημοπράτησης «Μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης Χερσονήσου».

Πλέον των ως άνω αναφερόμενων, προβλέπονται επίσης δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των συμμετεχόντων φορέων, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του προτεινόμενου έργου, καθώς η συνεχής και τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους και την αποτελεσματική εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος διαλογής των βιοαποβλήτων στην πηγή.

Οι δράσεις αυτές θα συμβάλλουν στην εκτροπή και την  ανάκτηση του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων καθώς και στην ευαισθητοποίηση του κοινού, για την περαιτέρω εφαρμογή του μέτρου σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου.

 

2         ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το προτεινόμενο έργο αφορά την προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη δράσεων ΔσΠ βιοαποβλήτων στο Δήμο Χερσονήσου, καθώς και στην υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού – στόχου του συστήματος. Η οργάνωση του συστήματος θα γίνει από το Δήμο σύμφωνα με τις υφιστάμενες συνθήκες.

Βασικοί στόχοι της υλοποίησης του έργου είναι:

  • Η ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής και μεταφοράς βιοαποβλήτων οικιακής προέλευσης και προσομοιαζόντων.
  • Η ευαισθητοποίηση του κοινού, για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων.

Οι προαναφερθείσες δράσεις, συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ, μέσω του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) (ΦΕΚ 185Β/29.09.2020), του ΠΕ.Σ.Δ.Α. Κρήτης καθώς και του Το.Σ.Δ.Α. Χερσονήσου.

Ο νέος ΕΣΔΑ καθιστά υποχρεωτική τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων από τις 31/12/2022 και θέτει συγκεκριμένους στόχους χωριστής συλλογής για τα έτη 2025 και 2030, ήτοι 35% και 40% αντίστοιχα.

Γενικότερα, μέσω των παραπάνω δράσεων, που προβλέπεται να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του προτεινόμενου έργου, και υπό το πρίσμα της αειφόρου χρήσης των πόρων, την πρόληψη της υποβάθμισης και της αποκατάστασης, διατήρησης ή βελτίωσης του περιβάλλοντος, προωθείται η επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

  • Η εφαρμογή της προετοιμασίας προς επαναχρησιμοποίηση και της ανακύκλωσης με χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων. 
  • Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων, για την εκτροπή από διάθεση σε χώρο ταφής του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αστικών αποβλήτων.
  • Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων, για την καθιέρωση χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων σε επίπεδο Δήμου, προς παραγωγή και χρήση περιβαλλοντικά ασφαλών υλικών, παραγόμενων από την επεξεργασία τους.

Τα προδιαλεγμένα  βιοαπόβλητα που θα συλλέγονται από το σύστημα χωριστής συλλογής θα οδηγούνται για επεξεργασία στην προβλεπόμενη από το ΠΕ.Σ.Δ.Α. Κρήτης περιφερειακή Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), ως τμήμα της υπό δημοπράτησης «Μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης Χερσονήσου» από όπου θα παράγεται υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικού υλικού.

Τέλος, με την υλοποίηση των υποδομών και την ανάπτυξη των προαναφερθεισών δράσεων, ο Δήμος Χερσονήσου δύναται να απομειώσει την εισφορά του στον οικείο Φο.Δ.Σ.Α., στο πλαίσιο της νέας Τιμολογιακής Πολιτικής (Φ.Ε.Κ. Β’ 1277/15.4.2019) και μεσοπρόθεσμα το συνολικό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, υπό την προϋπόθεση της βελτιστοποίησης και του εξ ’ορθολογισμού του συστήματος.

 

3         Σχεδιασμός συστήματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στο Δήμο Χερσονήσου

Το σύστημα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων με ΔσΠ θα αναπτυχθεί στο πλέον αστικό 80% του πληθυσμού του Δήμου, το οποίο θα αναφέρεται στο εξής ως περιοχή αναφοράς.

Για τον σχεδιασμό του συστήματος ΔσΠ ακολουθούνται τα εξής στάδια:

1ο Στάδιο: εκτίμηση συμμετοχής πληθυσμού και ποσοστών εκτροπής

2ο Στάδιο: Εκτίμηση συλλεγόμενων ποσοτήτων

3ο Στάδιο: Οργάνωση συστήματος ΔσΠ

4ο Στάδιο: Διαστασιολόγηση συστήματος ΔσΠ και εκτίμησης κόστους επένδυσης

5ο Στάδιο: Εκτίμηση λειτουργικού κόστους του συστήματος

Πιο συγκεκριμένα, το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ), με διαχωρισμό του κλάσματος των βιοαποβλήτων από τους παραγωγούς (νοικοκυριά κ.τ.λ.) πριν αυτά αναμειχθούν με την υπόλοιπη απορριμματική μάζα, σε ειδικά Μέσα Προσωρινής Αποθήκευσης (ΜΠΑ) – κάδους και στη μεταφορά τους μέσω κατάλληλων οχημάτων στην προβλεπόμενη από το ΠΕ.Σ.Δ.Α. Κρήτης «Μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης Χερσονήσου».

Συνέχεια ......

logo