Τα σημαντικότερα φαράγγια
Η περιοχή του Δήμου Χερσονήσου περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό φαραγγιών, δημιουργώντας ένα μεγάλο δίκτυο. Τα σημαντικότερα αυτών είναι:
- Το Φαράγγι του Καρτερού: ενταγμένο στην προστατευόμενη περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000» με Sitecode - GR4310002 SPA-SCI, με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Το δασοτουριστικό μονοπάτι, η τοποθέτηση γεφυρών, το ξύλινο κιγκλίδωμα κατά μήκος της πορείας και η σήμανση διευκολύνουν και καθοδηγούν επαρκώς τον επισκέπτη ενώ παράλληλα προστατεύουν και αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη γεωργία και τη δασοκομία, στη διατήρηση του τοπίου καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων. Η αφετηρία του φαραγγιού απαντάται μετά τον οικισμό των Κάτω Αστρακών. Στην κοίτη του και κατά μήκος της διαδρομής κυλάει ο ποταμός Καρτερός. Το φαράγγι καταλήγει στον Μέσα Καρτερό, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικό κάλλος, και υποδομές αναψυχής. Η πορεία και η προσπέλαση χαρακτηρίζεται εύκολη. Η χλωρίδα του φαραγγιού περιλαμβάνει υδρόφιλα είδη όπως πλατάνια, ιτιές και λυγαριές καθώς και πολλά ενδημικά της Ελλάδας ή της Κρήτης και η πανίδα της, περιλαμβάνει περισσότερα από 44 είδη πουλιών και 7 είδη θηλαστικών.
- Το Φαράγγι της Αγίας Αναστασίας: ξεκινά από την Τοπική Κοινότητα Καινούργιου Χωριού, από το εκκλησάκι της Αγίας Αναστασίας το οποίο είναι κτισμένο στην πρόσοψη σπηλαίου, ανάμεσα σε βράχους. Γύρω του το πευκοδάσος που το κυκλώνει, του δίνει μια γραφικότητα και ξεχωριστή ομορφιά. Ένας θαυμάσιος χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος και για αναψυχή, όπου το ρέμα του ποταμού, οδηγεί στο ομώνυμο φαράγγι. Οι πικροδάφνες κυριαρχούν στην κοίτη και στις όχθες.
- Το φαράγγι του Μακελαριανού: αρχίζει Ν.Δ. του οικισμού των Κάτω Γουβών και καταλήγει στο σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του, καλύπτεται από πλούσια θαμνώδη και δενδρώδη βλάστηση. Αποτελεί σημαντικό βιότοπο ενδημικών ειδών καθώς και στενά εξαπλούμενων φυτών του νοτίου Αιγαίου, καθώς και έναν από τους σπουδαιότερους βιότοπους (και περιοχή φωλιάσματος) στο Αιγαίο, του σπάνιου είδους γερακιού Falco eleonorae.
- Το Φαράγγι της Aμπέλου: βρίσκεται Ν.Α. του οικισμού των Γωνιών περίπου ένα χιλιόμετρο από τα νότια όρια αυτού. Το χαρακτηριστικό του είναι οι ορεινοί όγκοι που αποτελούν τα δυτικά πρανή του κυρίως, όπου έχουμε εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς που προσδίδουν στο τοπίο μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.
- Το Φαράγγι της Ρόζας: αποτελεί παρακλάδι του φαραγγιού της Αμπέλου. Ξεκινά από σημείο δίπλα στον αγροτικό δρόμο που διασχίζει το φαράγγι της Αμπέλου και με κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική, οδηγεί στην Κερά.