Ο Λιμένας Χερσονήσου κατά την Μινωική Περίοδος
Τα τεκμήρια για την μινωική περίοδο είναι λιγοστά γιατί τα παράλια και ιδιαίτερα η περιοχή του σημερινού Λιμένα, κατοικούνταν αδιάκοπα για αιώνες, με αποτέλεσμα τα περισσότερα ίχνη να έχουν εξαφανιστεί ή να κρύβονται κάτω από μεταγενέστερες οικοδομικές φάσεις.
Οι ερευνητές Leatham και Hood εντόπισαν κεραμική της εποχής του χαλκού στο ΒΑ άκρο του βράχου του Καστρίου, στο Λιμένα Χερσονήσου. Η νεότερη ανασκαφική έρευνα στο χώρο επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός στρώματος κεραμικής στο χαμηλότερο τμήμα του πρανούς με όστρακα της υπομινωικής ή πρώιμης γεωμετρικής περιόδου. Ίχνη μινωικού οικισμού έχουν επίσης επισημανθεί στην περιοχή του Ανισαρά. Πιο πρόσφατα, δύο μινωικές θέσεις εντοπίστηκαν ανατολικά και δυτικά του ξενοδοχείου «Νανά», δυτικά του Λιμένα Χερσονήσου. Στην πρώτη αποκαλύφθηκε ελάχιστη κεραμική της ΠΜ και ΜΜ περιόδου. Στη δεύτερη, επισημάνθηκε, σε απόσταση 50 περίπου μέτρων από την ακτή, η θεμελίωση ενός ισχυρού τείχους με θεμελίωση Α-Δ, που έφτανε πιθανότατα ως το μικρό Ακρωτήριο Δράπανο, όπου υπήρχε λιμενίσκος. Από την περιοχή αυτή προήλθε κεραμική της ΜΜΙΒ και της ΜΜΙΙ περιόδου.
Οι πληροφορίες για την περιοχή μετά το τέλος της εποχής του Χαλκού και μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ. είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Από την εποχή αυτή σταδιακά, θα εμφανιστεί και θα ακμάσει η Χερσόνησος.